Att arbeta under tidpress.

nasaIdag är det fullt fart på Discovery. Inom en begränsad tid skall ett tufft program ha utförts, dessutom framgångsrikt, och sedan bär det av hem till jorden igen. De sju man starka besättningen har påbrjat första arbetsdagen i rymden (GP, DN, Svd). På NASA:s hemsida kan man läsa om det två veckor långa äventyret – dag för dag. Just nu rör sig Discovery med hissnande 28.000 km/timme. Det innebär att en förflyttning från Göteborg till Stockholm tar knappt 1 minut. För att lyckas med hela denna insats krävs framför allt samarbete. Austronauterna emellan, mellan Discovery och NASA på jorden, och sedan mellan Discovery och rymdstationen. Det krävs också att alla som är med i projektet gör sitt bästa. Om någon inte bidrar, så blir detsannolikt  problem. Tänk bara på hur det blir om han som tankade färjan, avlutade tankningen innan tanken hade rätt mängd bränsle…. Eller om piloten på Discovery helst vill flyga till månen, istället för till rymdstationen, och själv sätter ut ny kurs….

teamworkHela rymfärden och dess framgång beror på förtroende. Förtroende att alla gör det som skall göras och förväntas – och dessutom tar ett eget ansvar för att få det gjort. Finns det minsta lilla osäkerhet i ett rymdprojekt att någon inte är helt tillförlitlig att utföra sin uppgift, enligt överenskommelse och dessutom på rätt tid och rätt plats, så kan den personen inte medverka i ett sådant projekt. Då riskerar man ju hela projektet, och också astronauterna som befinner sig i ett ganska utsatt läge då dom nu är långt ute i rymden. En annan tanke är den härliga tanken att människor av olika ursprung, religion och politisk åsikt, kan enas i så fantastiska och tillsynes omöjliga projekt som att skjuta iväg 7 snubbar i en raket, för att docka med en rymdstation, göra vetenskapliga försök, montera utrustning i rymden, och flyga hem igen. Att tänka på detta, och sedan jämföra detta med projekt så som att byta datasystem i ett litet familjeföretag, gör att man får både kraft och energi och en distans till de projekt man har att hantera i vardagen. Vi på redaktionen skickar en hälsning till Christer Fuglesang och hans 6 kamrater – och tycker det är ganska häftigt att vi i lilla Sverige har en ”riktig” austronaut ! / Red.

Not: Enligt GP ikväll kan man från och med inatt och någon dag framöver (mellan 03.00 – 06.00) med egna ögon se rymdstationen på himlen som en liten rörlig stjärna på himlavalvet om man inte bor allt för lång norrut i vårt vackra land.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s