Kakel i ett historiskt perspektiv

Ishtar2Året 575 före kristus, byggde kung Nebukadnesar II den 8:e befästa stadsporten kring staden Babylon i Assyrien vid stranden av Eufrat (Irak). Ishtar PortenPorten dedikerades till gudinnan Ishtar (himlens härskarinna, kärlekens gudinna och krigsmaktens beskyddarinna). I träverket användes cederträ, och porten dekorerades med glaserad mosaik (bränt tegel i blått och gult). Totalt 575 djur täckte utsidan av Istarporten. (Wikipedia). Porten återfanns vid utgrävningar 1899-1920 av tyska arkeologer, och finns idag att beskåda på Pegamonmuseet i Berlin. I alla tider har vi människor önskat försköna vår omgivning. Att bränd keramik är ett material som håller sin skönhet länge, är Ishtarporten ett lysande exempel på.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s