Kineserna intar Torslanda

china2Kinesiska biltillverkaren Geely vill köpa Volvo. (GP, DN, SvD). ”Geely Automobiles koncernchef Gui Shengyue sade på en pressträff i idag i Hong-Kong att bolaget vill äga hela Volvo PV.” Unionens talesman för 2.500 medlemmar, Sören Carlsson i Göteborg kontrar: ” Det här var nytt för mig. När Ford har bestämt sig ska jag tala om hur illa jag tycker om Geely” (Ett ärligt men kanske inte helt smart uttalande om Geely köper bolaget).  ” Volvo är ett väl känt märke med högt anseende såväl i Kina som resten av världen. Ett köp av Volvo innebär att Geely, eller vem det blir som köper Volvo Personvagnar, får tillgång till ett inarbetat varumärke, ett globalt återförsäljar- och servicenät och ett tämligen nytt modellprogram.” (Nils-Olof Ollevik SvD). geelyFör dem av oss som varit en hel del i Kina, så finns det inget kortsiktigt negativt i ett köp av Geely. Världens största framtida marknad för personbilar finns i Kina. Det finns plats att bygga säker ett tiotal nya bilfabriker som producerar Volvo i Kina, samtidigt som Kineserna säkert behåller produktionen och utvecklingen i Sverige under många år framöver. Bästa lösningen för Sverige, vore kanske på lång sikt om Svenska staten (liksom Finska staten tidigare gjort med finska bolag), försäkrade sig om en andel i Volvo, för att behålla jobben och tekniken i Sverige. / Red.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s