Andra i personalen lever Aikido…

Morihei Ueshiba (植芝盛平 Ueshiba Morihei?), född 14 december 1883 i Japan, död 26 april 1969, var skaparen av den japanska kampkonsten aikido. Aikidotränande kallar honom ofta o-sensei, som kan översättas till ”stor lärare”.
Ueshibas mesta träning inom kampkonst kom från Sokaku Takeda, från vilken han lärde jujutsustilen Daito Ryu. En annan viktig influens i Ueshibas liv vad Onisaburo Deguchi, den religiösa rörelsen Omotos ledare. Det sägs att Ueshiba ska ha fått en andlig uppenbarelse att han skulle skapa en kampkonst som var för livet och inte för döden. 1927 flyttade Ueshiba till Tokyo där han grundade sin första dojo. 1942 flyttade han från Tokyo till en plats på landsbygden kallad Iwama, och där bodde han till sin död. Varje år den 29 april håller präster från Omoto en ceremoni i den lilla helgedomen, Aiki Jinja, som finns i anslutning till dojon i Iwama. Ordet aikido skrivs på japanska med tre tecken (合気道) och kan översättas: ”den harmoniska kraftens väg”, ”vägen till harmoni med livskraften” eller ”vägen till harmonisk anda”. Aikidons tekniker är baserade på cirkulära rörelser som delvis kommer från svärdskonst, och på att aldrig konfrontera energi. Man strävar efter att aldrig möta kraft med kraft, utan att lägga sin kraft till den andres och därigenom uppnå harmoni. Därför spelar storlek och fysisk styrka liten roll i aikido. Teknikerna är framförallt kast- och grepptekniker, samt vapentekniker med bokken (träsvärd) och jo (rundstav). I en del klubbar och inriktningar tränar man lika mycket med vapen som utan, i andra är nästan all träning tomhänt. Även tekniker mot tanto eller tanken (dolk eller kniv, vid träning används en atrapp av trä) är vanlig. Större delen av träningen utförs parvis, där man turas om att göra teknikerna på varandra. Det är sällan de som börjar träna aikido för att lära sig slåss, som fortsätter att utöva aikido av den anledningen; det går mycket fortare att lära sig sparka och slå, än att utföra aikidotekniker, dock är Aikido effektivt som självförsvar. Trots att aikido i många avseenden tränas som en självförsvarskonst, talar man inte om motståndare utan om partner. De flesta grenar av aikido har inga tävlingar, och man talar gärna om att utvecklas genom samarbete i stället för genom konkurrens. (Wikipedia)

spjuth fredriksan

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s