IFK Göteborg – ett lag som kan spela boll

IFKIFK Göteborg  Efter inlägget om ÖIS – är det nu dags att rikta blicken mot en annan klubb i Göteborg. Denna gång IFK. ”Med början 1895 bildades kretsar av Idrottsföreningen Kamraterna på många platser i Sverige. Dessa kretsar fick stor anslutning av medlemmar och spelade kring sekelskiftet en betydande roll vid idrottens utveckling i Sverige. En första kamratkrets bildades även i Göteborg 1895 med Oscar Lagerstedt som ordförande.” IFK Göteborg i nuvarande form säger IFK:arne själva vara ”Sveriges mest framgångrika fotbollsklubb”. Sedan bildandet 1904 har föreningen blivit svenska mästare vid 18 tillfällen, senast 2007.  Historien har även gett en rad internationella framgångar.  1982 vann ett lag från den svenska västkusten sensationellt Uefacupen. I finalen besegrades det västtyska storlaget Hamburger SV och lycklig tränare var Sven-Göran Eriksson, som därefter haft stora framgångar i sin tränarkarriär i Portugal, Italien och England. 1987 upprepade IFK bedriften i Uefacupen genom att avgöra mot Dundee United. På 90-talet byggde Roger Gustafsson, upp nästa storhetsperiod. Under Rogers ledning vann IFK fem guld åren 1990-95. Fyra gånger deltog IFK Göteborg i Champions League och besegrade hemma på Ullevi bland annat Milan, Manchester United och Barcelona. / Red.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s