Arkitekturstilar i vår vardag

Att veta vad man pratar om brukar vara en bra början om man vill bli duktig eller till och med bäst på det man gör, man kan också ge sken över att man vet saker, det brukar dock visa sig senare att så inte är fallet. Men att iallafall visa kunderna den respekten att veta vilken tidsepok deras hus byggdes, är enligt mej en bas för att kunna ge kunden vad dom i många fall inte vet. Dom kommer ju till oss för hjälp, eller hur…
Nyrennäsans
Nyrenässans
1800-tal och början 1900-tal
var en stilriktning inom arkitektur och konsthantverk som på 1800-talet tog upp former och motiv från renässansen.Under 1800-talet betraktas renässansen som en slags grundstil som alla arkitekter och formgivare använder som utgångspunkt. Sambandet med den stora byggrushen under 1800-talet har gjort att nyrenässansen är den dominerande stilen i exteriörarkitekturen i städernas äldre bebyggelse.
Ofta brukar nyrenässansbyggnader från slutet av 1800-talet i folkmun felaktigt kallas ”sekelskifteshus”.
Många utav dessa badrum är ”våldtagna” av plastmattor, marmorerade rosa plattor med guldmotiv etc. Rensa, rensa! Här funkar plattor i 10×20 eller 7,5×15 storlek på vägg, och cementplattor från Carodeco på golvet. Skall ni ha möbler i badrummet så undvik trä till förmån för målade möbler. Här funkar det dock utmärkt att ”krocka” med modernare möbler och blandare.

Nationalromantik
Nationalromantiken
1800-tal och början 1900-tal
Den nationalromantiska i Sverige hämtade sina förebilder i äldre svensk arkitektur, t ex allmogestil, Wasatidens slott eller stormaktstidens barock. Material som trä, tegel och natursten var vanliga. Stilen premierade ett hantverksmässigt utförande. Städernas hus hade ofta tegel eller puts, medan villor och egnahem hade ofta fasader i tjärat eller rödfärgat trä med tätspröjsade fönster. Knutar, foder och fönster målades vita, bruna eller gröna. Takfallen är ofta branta och brutna med kupor. Asymmetrisk planlösning var vanligt.
Här har man en enklare uppgift, då dessa hus ligger oftare i områden med en mer traditionell syn på material. Här funkar faktiskt pärlspont och mosaiker perfekt ihop. Dova gröna toner. Dock var inte badrummen prioriterade, då man gjorde sina behov på utedasset!
Möblerna får med fördel vara av trä. Golvmaterialen är av olika stentyper som schiffer, matt granit eller neutrala klinkerplattor.

Fredrik Spjuthsån

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s