Keramik i historien Alhambra

AlhambraPalace

På 1300-talet började en betydande utveckling av byggkeramiken bl.a. i Spanien. Ett av de bästa exemplen är de väl bibehållna väggbeklädnaderna i morernas kungaborg Alhambra i Granada. Det bästa exemplet på keramikplattor från den här tiden finns i den moriska kungaborgen Alhambra, magnifikt belägen på en kulle nära staden Granadas centrum. Portugal och Italien blev också betydande tillverkare av keramiska golv- och väggplattor. (Källa BKR)

alhambra2Alhambra (arabiska الحمراء, ‘Al Ħamrā’, den röda borgen) är ett stort borg- och palatsområde vid den sydspanska staden Granada i Andalusien. Borgen är belägen på en höjd med utsikt över Sierra Nevada. Den byggdes från 1250-talet till 1300-talets slut och är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur. Alhambras trädgårdar är särskilt intressanta i trädgårdskonstens historia, eftersom de hör till en av de äldsta bevarade trädgårdarna i Europa. Borgens rum är ornamenterade och besmyckade med vacker och mönsterrik dekor i kakel och sirligt utskuren stuckatur i trä.” (Wikipedia) / Red.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s