Varför heter det kakel och klinker ?

kakel

En vanlig fråga gällande byggkeramik är varför det heter kakel och klinker? En del tror att klinker är golv, och kakel är vägg. Det är delvis riktigt, men den mer korrekta definitionen har att göra med materialet i produkten. Ett kakel är ett mer poröst material baserat i huvusak på lergods. En klinker är ett mer kompakt material som innehåller mer stengods, och inte suger i sig vatten i samma utsträckning som ett kakel. En kakelplatta är oftast glaserad på ”framsidan”, medan en klinkerplatta kan vara både glaserad och oglaserad. Klinker går utmärkt att använda till väggytor, medan man skall vara försiktig att sätta kakel på golv (även om det också kan ske i vissa fall).  Not: Läs gärna mer om facktermer inom byggkeramik på kakelkunskap.se / Red.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s