Arkitektstilar i vår vardag

Jugend-Norrköping
Jugend
1880-1910
Stilart inom arkitektur, design, konsthantverk, grafik med mera från slutet av 1880-talet till 1910- talet. Jugendstilen var ingen enhetlig stil utan kan sägas vara ett samlingsbegrepp för en rad olika stiluttryck som samtidigt uppkom på olika platser. Den franska benämningen art nouveau, som betyder ny konst. Gemensamt för jugendstilen inom arkitekturen var en reaktion mot det historiska tänkandet. Arkitekterna frigjorde sig från klassiska kompositionsprinciper och smyckade ut byggnaderna med en naturalistisk ornamentik som utmärks av slingrande linjer och blom och växtmotiv. Många jugendbyggnader bär drag även av tidigare stilar och inom jugendstilen kan såväl japanska och andra asiatiska drag märkas liksom nationalromantik. Golven i trapphusen var ofta schackrutiga med bårder av organiska blommönster, stuckaturer, taklampor med färgat ornamenterat glas. Marmor var vanligt, då mönstret i plattorna är väldigt organiskt. Om ni någon gång befinner er i Vattnadal, så kommer ni att finna att alvernas arkitektur är Jugend.

Funkis

1930-60 tal
Den tyska arkitekten Walter Gropius var den tidiga modernismens främsta företrädare och förespråkare. På 1920-talet ledde han en ”anti-akademisk” experimentell skola, som kallades Bauhaus.
De funktionalistiska idéerna omfattade strängt taget ett program för att förändra världen, från samhällssystemet till stadsplanering, arkitektur, möbler och vardagsföremål i hemmet. Arkitektens uppgift skulle främst vara att arbeta för att alla människor fick en god bostad och en bra livsmiljö. För att få in mycket ljus i lägenheterna var idealet var att bygga så kallade smalhus, det vill säga hus som bara var åtta meter djupa. Samtidigt strävade man efter att göra fönsterytorna större och de traditionella spröjsarna som inte fyllde någon funktion försvann.
mycket av den moderna stadsbilden idag är sprungen ur funktionalismen, då den är enkel och billig att massproducera. Att välja tidstypiska material här är som en vandring i parken kan tyckas, dock är det lätt att övergöra den här typen av utrymme. Mycket för att man tycker att materialen är hårda och kalla. Men man bör hålla sig till en bas av vitt och olika gråtoner. sden som vill låta saker hända i badrummet, låt det hända i storleken på plattan, inte färgen. Montera upp en svagt grå 60×60 på väggen, eller hela badrummet i en vit 5×5 porslinsmosaik. Lampor och inredningsdetaljer hittar man lätt idag som passar ihop med kakeln, då funkisen bor i vårt hjärta, och har genomsyrat svensk design i mer än 70 år.

Mosa-Greys

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s