Köksfranska och kakelsvenska

hells-kitchen

Man kan lära sig mycket ifrån olika branscher. Exempel har tidigare lämnats på mise en place något som framförallt kockar jobbar med, men även andra sätt att omnämna arbetssätt och arbetsrutiner finns att hämta ifrån olika yrken som vi kan dra nytta av i utövandet av vårt arbete. Jag tillsammans med många andra i vårt underbara företag har en bakgrund inom restaurangbranschen, där jag tidigt fick lära mig FIFU. Denna underbara bokstavskombination betyder Först In Först Ut, inget märkvärdigt men väldigt självklart. Det som först ställs in i kylen ska man ta ut först eller på samma sätt som man i livsmedelsbutiker alltid fyller på varor bakifrån. På så sätt minimerar man att varor blir dåliga och måste slängas. Tänk på det nästa gång du fyller på en vara med bäst före datum.

Soderberg_T

Boom boom boom swoop swoop swoop, (från det ena till det andra) var något Tommy Söderberg sa i en intervju om hur svenska landslaget lyckades slå England i en VM-kval match. En otrolig ledare som minst sagt var lite udda med flera roliga uttalanden som förstnämnda och ”härligt, underbart, WOW” men även ÄNDA IN I KAKLET.  Eller hur han beskrev spelare likt en kreativ och målande konstnär eller det där kärnkraftverket som kämpar och sliter men aldrig ger upp och anfallaren likt en säljare som ständigt går på avslut och vet att alla mål räknas. Samma jämförelse kan göras till vilket annat lag som hälst eller arbetsplats för den delen. Oavsett om du är ditt lags eller din arbetsplats Ljungberg, Mjällby eller Allbäck så bidrar du med något viktigt, rutin eller ung och hungrig. De två viktigaste byggstenarna i ett lagbygge. / Fredrik L.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s