Gästbloggare No:2 Nathalie Nylén från Zeta

Vad har vackert kakel och god mat gemensamt? Svaret är såklart Italien! Men egentligen tänker jag mer specifikt på tv-programmet ”Drömmen Om Italien” som både vi på Zeta och Kakeldax är sponsorer för. Vi båda har verkligen ”hittat varandra” genom detta och insett att vi har många saker gemensamt, men framförallt italiensk inspiration. Personligen hoppas jag nu på att kunna inspirera er läsare inför påskens goda matlagning…

Lagom till att snön smälter bort och solen börjar värma lite grann brukar det passa alldeles utmärkt att plocka fram grillen, vilket är precis vad jag ser fram mot såhär när påskhelgen stundar och ledighet lockar. Kanske är det att tjuvstarta grillsäsongen något när man sätter igång innan april knappt har börjat men för mig går det inte att låta bli. Det kan hända att jag får sätta på mig en fleecetröja och en vindjacka, men det är det absolut värt. Även om det råkar vara en aning tidigt på säsongen är det fortfarande samma känsla… När man blandar marinaden, tänder grillen och hör det härliga sprakandet om köttet som läggs på grillen. Framförallt är det precis samma känsla när man känner den underbara grilldoften sprida sig i luften i väntan på att köttet ska bli perfekt. Jag skickar med två av mina absoluta favoritrecept för grillen, som jag hämtat ur vår receptfolder ”Grigliata all´Italiana.” (Fler goda recept finns på www.zeta.nu, vad sägs till exempel om en lättgrillad lax med olivkräm, ärtskott och krutonger? Eller lite grillad halloumi med chili, citron och pinjenötter?) Goda recept är definitivt ingen bristvara hos oss, så tänd nu grillen i helgen och låt dig inspireras av Italiens rena smaker!

Buona pasqua e buona fortuna! (Glad påsk och lycka till!)
Nathalie Nylén
Di Luca & Di Luca AB / Zeta

Basilikamarinerade lammkotletter, 4 portioner

½ kg lammkotletter
Salt
Basilikamarinad:
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
Några kvistar rosmarin, endast bladen
Finrivet skal från 1 citron
Svartpeppar
1 dl Zeta Olivolja

Mixa samtliga ingredienser till örtmarinaden länge till en slät, grön marinad. Häll över köttet och låt marinera minst 1 timme, gärna över natten. Torka av köttet lätt och krydda med salt. Grilla 2-3 minuter på varje sida.

Grillade grönsaker i vitlöksvinägrett, 4 portioner


1 aubergine
Salt
1 grön zucchini
2 röda paprikor
1 rödlök
Zeta Olivolja
1 kruka bladpersilja, plockade blad
Vitlöksvinägrett:
1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad
4 msk Zeta Olivolja
3 msk Zeta Vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar

Skiva auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg på plåt eller fat och strö över lite salt och låt stå 30 minuter. Skiva resten av grönsakerna, pensla med lite olivolja och grilla dem på båda sidor. Torka av aubergineskivorna, pensla med olivolja och grilla även dem på båda sidor. Blanda vitlöken med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Häll vinägretten över grönsakerna tillsammans med persiljan. Blanda och servera.

Avslutningsvis ett citat från Fernando Di Luca:
Många påstår att grillning är ett amerikanskt sätt att laga mat. Jag tänker: lite fint kött, några bra fiskar, en korg färska grönsaker och en grill – kan det bli mer italienskt? Det är ju så enkelt!” Fernando Di Luca

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s