Så gör man kakel och klinker

För dig som undrar över hur man producerar högkvalitativt kakel och klinker, kommer här en liten reseberattelse från besök i Italien i veckan som gått. Allt börjar med gammal hederlig Kemi, där man utifrån helt naturliga råvaror som lera och sand som blandar en lervällning som är basen för tillberkning av byggkeramik. Kunskapen att hitta rätt råvaror, hur man blandar, blandningsförhållanden och tillverkningsprocessen i övrigt, är det som skiljer hög från låg kvalitet inom byggkeramikområdet.

Lervällningen torkas, och blir efter torkning  som en pepparkaksdeg, som sedan pressas till lämliga storlekar i enorma pressar. Hur högt tryck man kan få till i pressningen är också en viktig ingridiens i ett högkvalitativt kakel eller klinker.

Efter diverse bestyrkningar av ytan om det skall vara ett glaserat material, skickas plattorna in i enormt långa ugnar för att brännas. Längden på ugnen, tiden för uppvärmning och nedkylning, och uppnådd temperatur är extremt kvalitetspåverkande.

I mitten av ugnen är det 1.100 – 1.250 grader varmt.

Ett sista steg inne i fabriken är sortering och förpackning.

Sedan är det klart för leverans. Med lastbil till järvägsstationen, och sedan med tågtransport upp till Sverige.

För att slutligen hamn i en butik där man kan välja efter form, utseende och önskad färg.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s