Hur väljer jag rätt kakel och klinker?

Dags att renovera kök eller badrum? Valet av kakel är roligt då det sätter tonen och är avgörande för upplevelsen av rummet. Men det kan vara svårt när utbudet är rikt av material, färger och storlekar.

Vad är skillnaderna i att välja kakel för kök respektive badrum?
I båda rummen är skötselaspekten viktig. Funder på var och hur ska det användas. Var i livet befinner du dig och vad ställer det för krav på materialet? Är kaklet ändamålsenligt? Om du lever med barn finns kanske behovet av ett lättstädat och halkfritt golv. Om det endast finns vuxna i hushållet räcker det kanske med ett estetiskt val.

Köket är en mer integrerad del av huset/lägenheten och moderna kök med öppen planlösning ställer än högre krav på valet av kakel. Tänk att du ska tillbringa mycket tid i köket. Ett alltför framträdande eller utmärkande kakel kanske inte passar den dag då du vill byta textilier, möbler eller andra detaljer.

Badrummet är en mer avskild del av hemmet som du alltid kan stänga dörren till. Här har du därför en större frihet och du kan vara lite djärvare i ditt val av kakel. Här är skötselaspekten viktigare. Halktålighet och smutstålighet kan vara praktiskt om det ska användas av barn.

Hur väljer man storlek? Är det bäst med mosaik och mindre plattor i små utrymmen medan större plattor gör sig bäst i större rum?
Det är en kontroversiell fråga. Personligen tycker vi att ljusa färger ger större rymd. Stora, ljusa plattor ger ett luftigare intryck och kan därför mycket väl kan passa i ett litet rum. Mörka konturer har motsatt verkan. Men det är helt en subjektiv och estetisk fråga.

Vilka trender råder inom kakel?
Det är strömlinjeformat med ljusa väggar och mörka golv i grått eller svart som gäller. Svensken gör gärna som alla andra och då är det vitt i alla former som gäller. Idag är det minimalistiska och avskalade en stark trend – med en motreaktion att vänta. Borden och dekorerna kommer alldeles säkert tillbaka.

Hur får jag reda på kaklets egenskaper?
Kom in till oss och fråga en säljare. Vi visar dig kakel och klinker som är halksäkert och lättstädat. Men komplicera inte ditt val för mycket. Håll upp de olika kakel och klinkerplattorna framför dig – vad gillar du?

(Not: Dessa frågor har också tagits upp på Hemmakanalen.se)

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s