Monocottura, bicottura, monoporosa och Gres Porcellenato

Cottura är italienska och betyder ”bakning / bränning”.

Med en keramisk torrpressad platta som Italienare kallar Monocottura, åsyftas således en platta som blivit bränd en gång (”enkel bränning”). Man bränner både plattan och glasyren i en och samma bränning vid hög temperatur. Plattorna har låg vattenabsorption och ingår i gruppen klinkerplattor. Monocottura är ett viktigt begrepp att känna till eftersom många entreprenörer som köper och installerar keramiska plattor förknippar denna process med kvalitet. Monocottura är en gynnsam metod för att framställa hållbara plattor för golv. Utvecklingen av denna teknik har revolutionerat industrin för keramiska plattor, förbättrat kvaliteten på den färdiga produkten och gjort produktionen mer effektiv.Monocottura är utmärkt som golv klinker, då produktionsprocessen ger en tät ”kropp” och en hård glasyr.

Bicottura betyder således ”dubbel bränning”. Man bränner plattan först, och sedan bränner man glasyren. Plattorna kan ha olika vattnabsorption, och ingå i både gruppen kakel- och klinkerplattor. Leran (plattans kropp) är bakad i den första bränningen, och glasyren i den andra. Denna dubbla förbränningsteknik har ersatts av Monocottura metod för att göra golvplattor. Bicottura metoden anses fortfarande som den bästa metoden när dekorativ vägg plattor med flera färger krävs. Bicottura plattor rekommenderas endast för inomhusbruk och oftast som väggplattor på grund av en mjukare ”kropp” och något svagare glasyr.

Monoporosa, är också en italiensk term, för en keramisk torrpressad platta som tillsammans med glasyr endast blivit bränd en gång. Till skillnad från  monocotturan, så är vattenabsorbtionen högre (>10%) och plattan tillhör därför alltid gruppen kakelplattor. Kakelplattor bränns ofta i temperaturer kring 1000 grader. Monoporosan uppvisar högre porositet och vattenabsorption än monocottura plattor.

Gres porcellanato är den italienska benämning på den yppersta kvaliten av plattor av porslinskvalitet med mycket låg vattenabsorption. (engelska: porcelain stoneware). De kallas i Sverige granitkeramik men har ingenting med naturstensmaterialet granit att göra. De ingår i gruppen klinkerplattor. Granitkeramik är torrpressade keramiska plattor med vattenabsorption mindre än 0,5 procent med utmärkta egenskaper gällande belastning och kemisk resistens. Ytan på dessa plattor kan vara glaserad eller oglaserad. Förbränning sker vid temperaturer kring 1250 – 1350 grader. Plattorna kan användas på golv, vägg och utomhus på grund av den låga vattenabsorptionen. / Henrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s