Fullbody och PEI klassning

När man pratar om PEI klassning av kakel och klinker, menar man hur väl glasyren på en glaserad platta klarar nöting över tiden. I glasyren läggs ofta ett mönster eller en speciell kulör, och därför är det viktigt att välja rätt slitagestyrka för glasyren på en platta, beroende på den miljö plattan skall finnas i.

PEI klassning för glaserade plattor säger gällande glasyrens hårdhet:

PEI 0. Glasyren klarar nästan inget slitage
PEI 1. Köks- och badrumsvägg
PEI 2. Badrumsgolv med låg gångtrafik
PEI 3. Hall- och köksgolv med normal gångtrafik
PEI 4. Offentlig miljö, golv till entré och grovkök med högre slitage
PEI 5. All offentlig miljö, mycket hög slitstyrka.

Att en platta har PEI klass 5 innebär således att glasyren på plattan är extremt stark, däremot säger PEI 5 ingenting om de fysikaliska eller mekaniska egenskaperna för plattan under glasyren (tjocklek, styrka, E-modul mm).

En oglaserad platta har således ingen glasyr som kan nötas bort, och får då bedömas enligt andra kriterier. Med en granitkeramikplatta som kallas ”full body”, menas en helt genomsintrad platta som är homogen, allt ifrån ytan och rakt igenom hela godset. En sådan platta kan således slitas ner nästan helt igenom, och trots det behålla mönster och kulör i plattan, oavsett hur mycket plattan nöts. På bondspråk kan man säga att homogena oglaserade granitkeramikplattor håller PEI klass 5+. / Henrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s