Fördelar med byggkeramik (kakel, klinker och granitkeramik)

När du skall välja ytmaterial för ditt byggprojekt har du många faktorer att ta hänsyn till. Dels skall materialet SKYDDA underliggande ytor (exv våtutrymmen), det skall FÖRSKÖNA miljön där det används och skapa ett långvarigt och bestående intryck på dem som möter dessa ytor, och de skall ofta inneha en EKONOMISKLIVSLÄNGD. (Att välja ett billigt ytmaterial kan ofta leda till att man behöver byta ytmaterialet regelbundet. Ett något dyrare material med lång livslängd innebär att kostnaden sedd över en längre tidperiod blir väsentligt lägre. Arbetskostnaden är ofta långt högre än kostnaden för materialet i sig – oavsett val av ytmaterial). De skall dessutom ofta bidraga med en FUNKTIONALITET som skapar en tryggare miljö för dem som vista i den, Till exempel ett halkskydd, fuktresistens, eller att hjälpa synskadade att hitta rätt i offentliga miljöer genom taktila ledstråk (plattor i golvet med särskild relief i ytan som den synskadade kan använda sig av för orientering)

Byggkeramik är ett vackert, gediget och bestående material för golv och väggbeklädnad. Bortsett från det exklusiva utseendet är det mycket motståndskraftigt mot nästan samtliga vanliga orsaker till slitage som drabbar golv och väggar under åren.

Här är en lista över en del av de fördelar du får om du väljer byggkeramik.

Hållbarhet
Byggkeramik har en förhållandevis längre livstid om man jämför med de flesta andra material som används för golv- och väggbeklädnad.

Brandmotstånd
Materialet är brandsäkert. Det brinner inte, och avger heller inte rök eller giftiga ångor.

Fuktresistens
Byggkeramik utmärkt val för användning i våtutrymmen om det är korrekt installerat. Granitkeramik är också tätt, dvs fuktabsorptionen är mindre än 0,5%

Nötningsbeständighet och slitage
Byggkeramik är ett av de bästa ytmaterialen för ytor som är frekvent trafikerade (kommersiella lokaler och bostäder). Det finns standarder som anger både livslängd på ytbehandling (glasyr), mekaniska egenskaper mm vid långvarig belastning och nötning.

Halkskydd
Keramiska plattor behandlas för att förhindra att personer halkar, antingen genom att man lägger till ett grus i glasyren eller genom strukturen på plattans yta. Det finns standarder för klassificering av halksyddet, och det är därför lätt att välja rätt material utifrån den miljö plattan skall användas i.

Frostbeständighet
En stor andel byggkeramik är frostbeständig.

Temperaturväxlingar
Ett korrekt lagt golv med byggkeramik kommer varken att deformeras eller spricka utsatt för extrema temperaturväxlingar.

Fläckbeständighet och enkel rengöring
För att hålla yta ren, behöver du oftast endast sopa, damsuga och tvätta dem med vatten.

Kemikaliebeständighet
Byggkeramik är mycket resistent mot hushållskemikalier.

Färgbeständighet
Då kulören i keramiska plattor uteslutande skapas med oorganiska pigment, är färgbeständigheten extremt bra. Exponering för solljus ger minimal färgförändring även under decennier, jämfört med andra ytmaterial (som ofta använder organiska pigment)

Hygien
För ytor där hygienfaktorer prioriteras, är byggkeramik att rekommendera. Dels för enkel rengöring, men också för att de har så kompakt yta (smuts har svårt att få grogrund i ytan)

Funktionalitet genom ytstruktur
Förutom halkskydd, kan ytan i keramiska material också göras i relief, så att man kan skapa taktila ledstråk i offentliga miljöer för att hjälpa synskadade att orientera sig lättare. Till exempel i järnvägsstationer, shoppingcenters, sjukhus, bostadskomplex mm.

/ Henrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s