Varför är granitkeramik bästa valet utomhus?

Materialet i byggkeramik

Plattor av kakel, klinker och granitkeramik är samtliga tillverkade av lera, men både tillsatser till leran (blandning) och tillverkningsmetoder skiljer sig åt. Man kan enkelt säga att det ingår mer kvarts och fältspat i en klinker än i en kakelplatta, och ännu mer kvarts och fältspat i en granitkeramik än i en klinkerplatta.

Fältspat är en mineralgrupp som består av silikat av aluminium med natrium , kalium eller kalcium. 60 % av jordskorpan består av fältspat, som ingår i bland annat bergarterna granit och gnejs.

Kvarts är ett mineral bestående av kiseloxid, SiO2. Kvarts används som råvara till porslin och glas, samt är en av de viktigaste ingredienserna i keramikglasyrer, i det att kvartsen i sig själv kan smälta ut till en glasliknande massa. Bergarten kvartsit består av kvarts. 11% av jordskorpan består av kvarts.

Glas är mycket gammalt. Glas kan uppstå naturligt genom förglasning av sand – så sker ibland vid blixtnedslag. Omkring 8.000 f. Kr. lyckades man i Mesopotamien skapa förglasade ytor på lerkärl som därigenom fungerade som en sorts glasyr. Från omkring 6000 f. kr. stammar de äldsta föremålen i rent glas. Glas består av en blandning av metall- och kieselsalter. Sodaglas som vi användes i våra hushåll, till fönster och flaskor är en blandning av kvartssand, kalksten och kalcinerad soda.

Varför kallas det granitkeramik?

Granit består av mineral som fätspat och kvart samt mindre mängder av till exempel glimmer, hornblände och pyroxen. Dess hårdhet och därigenom hållbarhet, har gett graniten ett grundmurat rykte som en sten med superegenskaper. Just innehålet av kvarts och fältspat i en granitkeramikplatta, gör att egenskaperna i plattan påminner om egenskaperna hos just granit, därav benämningen Granitkeramik.

Tillverkningsmetoden för granitkeramik

Granitkeramiken pressas under högt tryck i formar, och detta ger en kompakt platta som inte är särskilt porös (eventuell luft pressas ut vid höga tryck). Samtidigt är materialet i plattan tyngre än det i en kakelplatta genom att man använt mer kvarts och fältspat som man blandat i leran. Förbränningen sker vid mycket höga temperaturer (kring 1300 grader) och då säger man att materialet i plattan ”förglasas” eller ”förstenas” då alla råvaror sintrar ihop ochvitrifierar till en kompakt hård platta. Denna tätare konstruktion gör granitkeramikplattan tyngre och mer hållbar – och mindre fuktabsorberande – vilket ger den bättre frostbeständighet.

Förmågan att absorbera vatten

Så länge vattnet stannar på toppen av kakel och inte tränger igenom glasyren, ger det relativt lite skador på kakel. Men när vattnet suger genom kakel, stannar där till dess kallare väder kommer och fryser vattnet. Vattnet expanderar när det fryser och skapar sprickor i plattan. Ju mindre vatten plattan absorberar, desto mindre skador då vattnet fryser.

Frostresistenta plattor absorberar vatten mellan 0,5% till 3%, vilket innebär att endast 3 procent av plattans volym innehåller vatten om man sänker ner den i ett vattenbad. Granitkeramik som absorberar mindre än 0,5% vatten kallas frostsäkert, eftersom det ger det högsta tillgängliga försvaret mot frost inom all byggkeramik.

Granitkeramik bästa valet utomhus

Granitkeramik är ett mycket hårt material (det vet alla som försökt borra och skära i granitkeramik). Men ingen sten i naturen är bokstavligen frostsäker. Även om endast 0,5 procent vattnet absorberas in i den, kommer vattnet fortfarande att frysa i kallt klimat. Men ju mindre absorberande plattorna är, desto bättre livslängd de kommer att ha. Det är därför granitkeramik plattor är idealiska för utomhusbruk, och rekommenderas därför i högre grad än ”vanligt” klinker som kan absorbera upp till 6% vatten. (Frostresistent klinker skall absorbera mindre än 3% vatten).

/ Henrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s