Byggkeramikhandboken

Vad är keramik? Bränd lera svarar väl mycket riktigt de flesta, men vad är lera? Lera är ett av de vanligaste ämnena i jordskorpan förutom vatten och består av mikroskopiska fragment av mineralbergarter som granit, gnejs, fältspat…

Det ursprungliga råmaterialet härstammar från en vulkanisk bergart av granittyp som har täckt största delarna av kontinenternas yta. Den har brutits ner av jordens heta gaser och blivit en mjukare form av bergart som innehåller fältspat. Naturens krafter har bearbetat fältspatsmineraler som vittrat sönder under hundratals miljoner år och bildat så kallade primärleror. De är vita leror utan föroreningar, till exempel kaolinleror som bland annat är råvara till porslinsprodukter och består av rent aluminiumsilikat.

För keramiktillverkning grävs leran upp ur marken, tidigare i gruvor, numera nästan alltid i dagbrott, och prepareras till formbara lermassor som blir plattor för golv och väggar. Lermassorna kan blandas med kvartssand för bättre stabilitet och andra tillsatsmedel som ger olika egenskaper. Olika lertyper passar till vissa sorters produkter. Den vita kaolinleran blir porslin för koppar och fat men ingår också i massan för keramiska plattor av den allra högsta kvalitén. Tätsintrade produkter med låg vattenabsorption som finns i frostbeständiga kvaliteter är oftast baserade på kaolinleror. Det gäller även plattor som vi i Sverige kallar ”granitkeramik”, plattor av porslinkvalitet med mycket tätt gods…

(läs hela Byggkeramikhandboken – klicka här)
Byggkeramikhandboken är skriven och utgiven av Byggkeramikrådet, ett serviceorgan för branschen som arbetar med keramiska plattor. Handboken kommer att kompletteras med nya blad vid behov, när nya material, metoder, regler eller annat kommer fram, som bedöms viktiga för handbokens läsare. Handboken vänder sig till alla yrkeskategorier som kommer i kontakt med, och har behov av kunskaper om kakel- och klinkerplattor, deras egenskaper, användningsområden och appliceringsmetoder. Det kan vara byggherrar, projektörer och föreskrivare som arkitekter, konstruktörer och andra byggkonsulter, byggentreprenörer, plattsättningsentreprenör, fastighetsägare, besiktningsmän, försäkringstjänstemän, leverantörer av byggkeramik med tillbehör och säkert många fler. Handboken kan beställas från Byggkeramikrådet, tel 08-641 21 25, fax 08-7022015, e-post info@bkr.se

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s