Äntligen påsk, eller många vuxenpoäng?

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid då vi svenskar fullkomligt frossar i ägg. Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.

– Ägg har liten påverkan på klimatet jämfört med andra animaliska livsmedel. Det totala bidraget av växthusgaser från äggproduktion är i nivå med kycklingproduktion. Sammanlagt bidrar ett kilo ägg med klimatgaser motsvarande 1,6 kilo koldioxid (koldioxidekvivalenter). Motsvarande siffra för kyckling är 1,5 kilo. För griskött är siffran 4,3 kilo och för nötkött runt 15 kilo koldioxid per kilo kött

http://www.svenskaagg.se

Om man inte har förätit sig på ägg, så har jag ett litet förslag som funkar sanslöst bra om man vill vräka i sig lite extra mat på annandagen.

Ägg Benedict
Börja med att koka upp en massa vatten och lite ättiksprit i en kastrull, låt vattnet sjuda(eller nästankoka, som jag säger till dom yngre)

Knäck ner äggen ett i taget, har hört att man kan låta vattnet vara i rörelse också, och låt sjuda i tre minuter.

När dom är klara friserar man till dom så att dom ser respektabla ut.

 

Sedan är det dags för Hollandaiesåsen. (kommer den verkligen från Holland?)

Smält klumpen smör i kastrull och låt det svalna.

Blanda ihop äggulor och vatten i en bunke som du ställer i ett vattenbad.

Vispa som en galning tills såsen har tjocknat något.

Ställ bunken på arbetsbänken och häll i det goa smälta smöret. Droppvis i början och sedan i snabbare takt. Häll inte i kletet som är i botten.

Smaka av med salt, peppar och en skvätt citron.
Smörstek brödskivorna, ja vid dåligt samvete fungerar nyttigt bröd…

Lägg brödskivan på en tallrik. Skär upp en skiva rökt skinka, på med ett ägg och toppa med Hollandaisesås. Ett par varv med pepparkvarnen, sedan är det klart!

Prylar:
Lite ättikssprit
En massa vatten
4 st ägg
200 g smör
4 st äggulor
3 msk vatten
Lite pressad citron
Salt
Peppar
4 skivor gott bröd
4 skivor rökt skinka

 

Personligen kommer jag äta äggakaga med fläsk och lingon. Vad annars kan man äta till påsk?

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s