Kakelinspirationen i New York tar sin början…

 

 

Samtidigt traditionell och modern har glansiga vita plattor i New Yorks tunnelbana invaderat badrum och kök i bostäder över hela USA . De 7,5×15 cm sanitära skönheterna är populära eftersom de är enkla, rena och ekonomiska, även om nostalgin i sin urbana ungdom förmodligen inte skadat dess återkomst.

Plattorna skapades för mer än ett sekel sedan av arkitekterna George C. Heins och Christopher Grant La Farge inför lanseringen år 1904 av den första av New Yorks tunnelbanor. Heins och La Farge var ansvariga inte bara för den enkla kakel, utan också för de flesta av den ursprungliga mosaik, fortfarande synlig på många stationer.

http://6thfloor.blogs.nytimes.com/2011/04/12/who-made-those-subway-tiles/

Det börjar med resan från New Ark genom Hollandtunnel, där miljoner vita kakelplattor omfamnar dig på vägen in till Manhattan. Sedan  lämnar dom dig inte ifred. Dom må vara väderbitna, nerklottrade, trasiga och skitiga. Men för mig är dom lika mycket New York som skyskraporna ovanför dom. När jag tänker på områden som Meatpackingdistrict och andra klassiska Manhattanområden, så ser jag bara dessa plattor framför mig. Halvkaklat och med lite tur en svart list som skiljer kaklet från målarfärgen. På golvet kan det variera, men knapp och hexagonmosaik har ett litet övertag över marmorplattorna.

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s