Kan Kjell Engman kakel?

 

”Mitt skapande utgår från livets cirkel. Jag vill forma glas som känns, som talar till alla våra sinnen. Utnyttja brytningarna och ljuset. Skapa bilder och berätta. Jag drivs av själva sökandet där nyfikenheten, mystiken och mytologin är viktiga inslag. Glaset, den levande massan är min följeslagare.”

Kjell Engman

 

 

Själv tillbringade jag min ungdoms somrar med att måla blommor på 1 miljard glas i Strömbergshyttan mellan Hovmantorp och Lessebo, mitt i glasriket (och nej, jag känner inte Charlotte Perrelli). Då tyckte man att glas var ju bara skit. Då var glas något man drack ur eller hade blommor i, inte i mina vildaste drömmar kunde man se någon framtid i dom konstiga skulpturer som skapades i Kosta. Men likt en tjuv som återkommer till brottsplatsen besökte jag Kosta Glasbruk förra sommaren. När jag med jobbiga körningar i magen klev in i hyttan hände något jag inte trott skulle ske, jag blev stolt som en tupp högst upp på höskullen. Helt plötsligt blev

jag den som började förklara för kompisarna hur allt gick till, och hur otroligt svårt det är att forma glaset som är i allra högsta grad levande. Efter tjugo minuters letande hittade jag mina kompisar i baren på Glashotellet. Må vara att jag var den enda som fick nostalgifeber, men faktum är att glas är stor konst som kräver yrkesskicklighet och tålamod. Frågan är nu bara hur jag ska väva ihop den här utsvävningen med leran jag jobbar med? Det finns ju faktiskt en hel del, glas och glasyr är ju i praktiken samma sak, båda kräver en jäkligt varm ugn, ibland blir det inte perfekt i nyans och storlek. Fick jag ihop det?

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s