Knappen ligger kvar i New York

1906 anställde Heins och Lafarge en ung arkitekt vid namn Joseph Vickers. Vickers projekterade under sin karriär mer än 300 tunnelbanestationer i New York. Hans projekt innehöll betydligt mer mosaik, då han ansåg att det var lättare att underhålla än nischer och listverk. Han var chefdesigner över systemet i nästan 30 år.

Mosaiker har funnits i evigheter, och har alltid varit förknippad med rikedom och status. Guld, silver, marmor och pärlemo, det var det dom rika gick och tittade på.

Knappmosaiken ser jag ur ett annat ljus, den är för mig förknippad med New York och en produkt för alla. Man hittar den på offentliga toaletter, privata badrum, entréhallen i trapphuset och kanske slakteriet. -Och man kletade fast vita plattor på golvet? Kanske för att kackerlackor syns bättre mot vitt? Kanske bristen på fönster gjorde att man ville ta tillvara på det lilla ljus som kom in i badrummet, och trots att badrummen kanske har 40 år bakom sig så känns dom oftast otroligt uppdaterade. Lite synd, då jag brukar rekommendera att man byter badrum vart 4:e år. -Inte många som följer dom råden dock, undrar varför…

Vår Knappmosaik kommer från en tysk leverantör som vi jobbat med sedan slutet av 1980http://www.hoppe-mosaik.de

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s