Gjorde om, men gjorde jag rätt?

Vad skrev jag om igår? Just det, be om ett foto på fasaden. Likt omslaget på en bok, vill man att interiören ska spegla fasaden, inte alltid med oftast. Denna fastighet är byggd 1902 i Jugendstil, en stil med mycket organiska former i fasad och interiör. Några för mig viktiga saker att tänka på innan man klampar på i ullstrumporna, är att sätta sig in i hur man hade det då. Utbudet av kakel var ju inte i närheten av vad som spottas fram ur ugnarna idag. Vi som stolt kallar oss kakelnördar väljer klassiska vita blanka 10×20 plattor, gärna med en smal svart list som avslutning i brösthöjd, sedan en svart/vit golvkombination(som på bilden fast jag kan inte stava till schackrutigt). Tidstypiskt var det en svart bård och diagonalt inne, eller bara diagonalt på golvet medan väggplattorna sattes i tegelförband. För mej är alla kommoder under handfatet förbjudet, placera hellre ett grundare skåp på motsatt vägg. Duravit har en underbar serie som heter Starck3, stilmässigt fungerar den i stort sätt från jugend och fram till funkis. Ok, rent tekniskt så gjorde dom flesta sina behov på dass med ett löv i näven ute på gården runt förra sekelskiftet, så detta är ju lite hypotetiskt…

I detta projektet hade vi en budget som gjorde att vi valde bort dom lite dyrare 10×20 plattorna, och satte 15×15 i förband istället, men känslan är där ändå. Notera att nörden varit framme och tvingat på dom stackarna en mellangrå fog.

Om vi nu ska porra till det lite, så kan man välja fasade, matta eller rundade plattor. Men välj för jösse namn vitt! Färgade badrum var inte vanligt i Sverige på den tiden, då fick man flytta till England, det handlar alltså om tradition. Om ni väljer att halvkakla kan ni sätta en kul kulör på väggfärgen istället. På golvet fungerar marmor eller kalksten också bra. Skiffer och tegelgolv går bort, det var till för agronomer och annat löst folk.

 

Serie Pun från Ascot är en kul twist på Jugend. www.ascot.it

Serie GlobalCollection från Royal Mosa är en suverän golvserie. www.mosa.nl

Glöm inte Duravit, där det snart kommer ett hemma hos reportage. www.duravit.de

 

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s