Ibland är saker helt uppåt väggarna.

För att i rättvisans namn visa att BKR inte heller ligger och sover i ett hörn, så har dom också testat om väggarna bär. Eller rättare sagt om tätskiktssystemen sitter fast mot olika skivor. SäkerVatten och BKR har samma mål, att deras medlemmars prylar ska sitta uppe på väggen och inte ramla ner i källaren. Så att SäkerVatten vill ha en 15mm plywoodskiva bakom BKRs skiva ska ju inte stöta på patrull, eller? Jag har aldrig förstått varför dessa branschorganisationer(Platt, vatten, el och färg) inte kan ge branschen ett gemensamt system på hur saker ska vara i badrum? Och har dom, så har jag aldrig sett den. Ett eluttag får sitta där inte tätskiktet får brytas, hur gör vi då?

Och nu blir det ännu jobbigare. Om nu vår bransch har plockat bort det organiska materialet från skivorna, hur är det ok att montera upp en hel skiva organiskt material bakom den oorganiska skivan? Då kan man fundera på varför vi tog bort det organiska från början. Någon mer begåvad person kanske har ett svar?

Fredrik

Utdrag ur BKRs artikel.

Det finns en mängd olika våtrumsskivor med olika egenskaper på marknaden och det har länge rått en viss förvirring kring hur man ska hantera den ena eller andra. Nu har skivbranschen enats om en gemensam metod för att fastställa hur våtrumsskivorna är beskaffade och hur de fungerar ihop med olika typer av tätskikt, det vill säga ett system med kompatibilitetstester.

– Det har varit svårt för entreprenörerna att veta vilken skiva man ska välja och hur en skiva fungerar ihop med olika typer av tätskikt. Det var det som gjorde att vi startade detta projekt, säger Esa Erkkilä på BKR som drivit projektet tillsammans med GVK.

– Skivleverantörerna har genomfört kompatibilitetstester och med hjälp av testet identifierat skivytans karaktär, sugande eller ej sugande. I skivleverantörens monteringsanvisning kan man läsa om skivan är sugande eller ej sugande och om det behövs någon typ av förbehandling eller ej innan man monterar tätskiktsfolien, något som hittills har varit väldigt svårt för entreprenörerna att få klarhet i. Vi har haft möten regelbundet med skivleverantörer sedan ett och ett halvt år tillbaka. Förutom kompatibilitetstest så har branschen för våtrumsskivor enats om vilka materialegenskaper som ska verifieras och redovisas.

www.bkr.se finns en lista med kompatibilitetstestade våtrumsskivor som rekommenderas. Listan kompletteras vartefter nya skivor/leverantörer uppfyller kraven i den nya rutinen.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s