Kuggen i Göteborg, ett misstag i färger?

Om dom som ritar våra hus tar droger, då slipper vi andra göra det. Offra några få för att rädda fler? Vi som växte upp i en era av Professor Balthazar och Barbapappa känner igen oss i den här byggnaden, för det var så hus såg ut i tecknarnas ”riktiga” värld. Byggnaden skäms inte för sig, tvärt om. När jag växte upp fick jag lära mig att blanda rosa och rött är en dödssynd. Medan svart skinnslips och mintgrön kavaj var kungen av alla kombinationer, jösses vad saker förändras.

Formen är i sig själv instabil, likt en kon som står med spetsen nedåt, men det fungerar då gångbroarna håller den på plats mot dom andra byggnaderna, genialiskt. När man tänker efter så känns det som Guggenheim i New York är grundämnet för denna skapelse, men i New York hade man inte råd att fräsa ut kuggarna och måla den färdig, detta ÄR Guggenheim på droger! Den här byggnaden vill bidra till kreativitet och stimulera till att tänka utanför lådan. En perfekt miljö för forskare och studenter att producera nya tankar och idéer. Den koniska formen har ett annat syfte, det är att skapa skugga för dom underliggande våningarna, vilket bidrar till minskat avkylningsbehov på sommaren. Fasaden är klädd med en glaserad fasadplatta som är i princip underhållsfri, då den är väldigt hård och tät i glasyren och därmed lätt att rengöra.

Den otroligt vackra svepande trappan som löper genom hela byggnaden påminner mig om den trappa Arne Jacobsen ritade till SAS hotell i Köpenhamn 1958-60. Trappan följer byggnadens svepande form, där kuggarna ligger på ett annat håll och skapar trappsteg istället.

Jag är lite avundsjuk på Göteborgarna, bara lite. Men här har skapats något kul, lekfullt och spännande med ett vuxet ansvar i botten. Grattis Göteborg.

Och till alla som tar droger, ta en tripp till Kuggen, sundare och i längden billigare.

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s