Kakelplatta, böj dig inte för trycket.

Skulle egentligen skriva om något helt annat, men ett inlägg från Olle fick mig på andra tankar. -Allt du gör, alla beslut, alla ord får konsekvenser och ibland kan man känna att det är svårt att synas, göra sin röst hörd. Men som min vän Paul som jobbar med ungdomar på glid sa, -om jag bara styr in en enda unge på rätt väg igen, så är allt jobb värt det. Så tack Olle.

Olle hade varit på en resa till New York, och hade liksom jag fastnat i kakelträsket(hoppas han gjorde något annat också). Han skickade mig en bild på kakelplattor med rundade kanter, och frågade vart man kan få tag på dom idag? Svaret borde vara enkelt,-det får du inte. Men då skulle jag ljuga, så svaret blir nog att det är svårt.

Anledningen är att det handlar om ekonomi och kundanpassning. När förra seklet var ungt, så var kakel en lyxvara, en statussymbol, då var det inga problem att köpa rundade kakelplattor. Sedan gled vi in på massproduktionen efter kriget, och man sänkte kraven genom att bara glasera kanten på plattan. Idag har man även plockat bort den ”lyxen” för att spara en krona eller två. Sedan har vi då den andra sidan som handlar om att den här typen av plattor dog av när eran av rosa plattor med guldmotiv dök upp. Det fanns självklart en grupp som ville ha kvar dom, och för dom fanns det några få fabriker i England och Frankrike som fixade det till hutlösa pengar. Sedan har vi den största anledningen; konsumenten vill ha det perfekt. Då vi alla vet att keramik bränns, så blir det olika nyanser på glasyren av en massa anledningar som vi inte kan styra. Problemet uppstår när basplattan säljs snabbare än kantplattan, då blir det olika bränningar och det ser för jäkligt ut på väggen. Lösningen är idag att göra rundade lister istället, då ljuset faller annorlunda på hörnet så är syns inte en bränningsskillnad lika mycket. Royal Mosa har en serie vid namn Global Collection som har dessa hörn.

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s