Får man ta med sig brödrosten in i badrummet?

Varför använda den hemska, smutsiga kärnkraften när vi har den fina och miljövänliga elen? El är tyst, osynligt, luktar inte, men dödar utan urskillning och förvarning. Ja, i Sverige är vi tråkiga, stela och överbeskyddande. Men i vissa fall finns det en anledning, el är en sådan. Jag vill påstå att mycket i Sverige grundar sig på sunt bondförnuft snarare än ett totalitärt styrsystem. Då metall leder el, är det ganska förnuftigt att inte ha kopplingsdosor i metall som man har kvar i vissa länder(spännande). Ur detta bondförnuft har rekommendationer vuxit fram till regler, som sedan har skrivits ner på olika trycksaker. Tro mej när jag säger att det är en djungel, i en djungel vi turister måste lita på guiden för att överleva. Men det skadar inte att gå en liten nybörjarkurs ”for dummies”. Det finns regler som säger att el får finnas i vissa zoner i badrummet, och att den måste vara jordad. Men sedan kan det vara flummigare, som att över 225 cm räcker det med en oklassad belysning OM utrymmet bedöms vara torrt? Vart går den gränsen, och OM det händer något, vem får stå med dumstruten på huvudet? Om ni inte orkar läsa igenom fackspråket nedan så har jag tre tips ur agronomvinkel.

  1. Om du är osäker, gå hellre upp i IP klass än ner.
  2. Lita på din elektriker, men ifrågasätt det estetiska, då det inte är så himla snyggt med ett eluttag mitt på väggen, bara för det är lagligt att ha den där.
  3. Då våtutrymmen ska vara jordade, så fungerar det att rosta mackan i badrummet utan ångest.

Fredrik

För vägledning av installationer av belysning i våtutrymmen är badrummet indelat i tre zoner. För varje av dessa zoner gäller speciella bestämmelser. Alla elektriska artiklar ska dessutom vara märkta med en IP-klass som anger graden av skydd mot åtkomst av strömförande delar och hur vatten- och dammtät den är.

a) Maximalt tillåten spänning 12 V växelspänning eller 30 V likspänning. Strömkällan ska monteras utanför område 0 och 1.
b) Elmateriel som utsätts för vattenbesprutning, t ex vid rengöring vid offentliga badinrättningar, ska minst ha kapslingsklass IPX5.
c) Gäller i delar av det oklassade området som bedöms vara torrt utrymme.
d) Endast uttag som skyddas genom användning av SELV eller PELV vars märkspänning inte överstiger 25 V.
e) Endast uttag skyddade genom användning av SELV, PELV eller skyddsseparation.
f) Uttag ska skyddas av jordfelsbrytare med högst 30 mA märkutlösningsström.
g) Elapparater får monteras endast om de samtidigt:

  1. uppfyller relevant standard och är lämpliga för montage i området enligt tillverkarens anvisningar för användning och montering
  2. är fast monterade och fast anslutna
  3. är skyddade genom användning av SELV vars märkspänning inte överstiger 12 V växelspänning eller 30 V likspänning.

h) I område 1 får endast fast monterade och permanent anslutna elapparater installeras. De ska vara lämpliga att installera i område 1 enligt tillverkarens anvisningar för användning och montering.

http://www.elstandard.se/

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s