Duravit, från den mörka skogen

Tanken slog mig; -ägaren av Duravit måste sitta på alla stolarna i kommunstyrelsen här. Enligt en levande myt ska ägaren under många år jagat skjortan av Philippe Starck för att förmå honom att rita Duravits nya huvudkontor i byn.

Efter en lång tids trakasserier ska Philippe ha kladdat ner en fyrkantig låda på en servett och sagt något i stil med -Här är mitt förslag! Resultatet blev en stor rostfri monolit med en toalett som balkong. Det blir ännu mer dramatiskt när man inser att man är djupt inne i Schwarzwaldskogen där man förväntar sig en aning, bara en aning mer bakåtsträvan än i storstan. Duravit som startade i början av 1800 talet med att tillverka matporslin övergick till att tillverka sanitärporslin 100 år senare(är det bara jag som tycker det är kul att dom tänkte på hela vår matsmältningsprocess?), och på 60-talet utvecklades företaget till ett högeffektivt kvalitetsföretag. På 80-talet började man knyta erkända designer till sig som  bla. Sieger Design, Philippe Starck, Lord Norman Foster, Phoenix Design, EOOS, Matteo Thun.

-Nåväl, måste erkänna att jag trivs ganska bra att få gå på den röda mattan in till entrén, väl inne möts man av ett omfamnande mörker, ett mörker som varmt välkomnar mej med tysk ordning och vänlighet, får min namnbricka och beger mig in i hörsalen för en presentation av alla nyheter, det är nu jag önskar att jag var vaken på tyskalektionerna. Det enda jag kommer ihåg var en del ord från Das Boot… Efter presentationen blev det mingel och snack med designfolket. Jag fick ett långt samtal med Martin Bergmann på EOOS, om hans badkar Nahoo. Karln är typ 4 meter lång och fick iden till sitt badkar när han låg på stranden i Mombasa. Han skred till verket och snickrade ihop ett badkar som enligt mej är en liten revolution för både badande och duschande. Philippe Starck som är lika lång försökte också lösa problemet med sitt djupa och rakare badkar som återfinns i Serien Starck3. Men han gick inte till den ytterligheten som EOOS nu gjort(jobbigt att vara lång). -Ställer ner min körsbärsvinsflaska, vinglar upp för trapporna och ut på toalettstolsbalkongen för lite frisk luft. Funderar över vad morgondagen ska bjuda på när vi åker till grannbyn för ett besök på hansgrohe, -ytterligare ett kvalitetsmärke i världsklass. Men har fortfarande inte fått någon tårta, och börjar fundera på om Schwarzwaldtårtan inte kommer härifrån, utan från källan i Bergslagen, då allt märkligt händer där…

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s