Funktionalismen, vad hände sen?

 

De funktionalistiska idéerna omfattade strängt taget ett program för att förändra världen, från samhällssystemet till stadsplanering, arkitektur, möbler och vardagsföremål i hemmet. Det fanns en stark tilltro till utveckling och framåtskridande. Bilden av framtiden var ljus och positiv. Tankarna byggde på övertygelsen att man genom rationellt tänkande och logisk problemlösning skulle kunna skapa bättre levnadsvillkor för människorna. I enlighet med strävandet efter saklighet och strikt ändamålsenlighet behövde man inte smycka ut byggnadernas fasader. Att ornamentera ansågs inte bara vara onödigt utan också falskt och sentimentalt.

För att få in mycket ljus i lägenheterna var idealet att bygga så kallade smalhus, det vill säga hus som bara var åtta till tio meter djupa. Smalhusen utgjorde stommen i det svenska bostadsbyggandet under framförallt 1930- och 40-talet. Idén hade svenska arkitekter hämtat främst från 1920-talets Tyskland, som skulle vara billiga att bygga och att bo i. Kännetecknande är bland annat att smalhusen saknar vanligtvis vindsvåning och täcks av ett ganska flackt tak, har slätputsade fasader i ljusa färger eller murat med fasadtegel, stora fönsterrutor utan spröjs, vanligen balkonger samt badrum i lägenheten, centralvärme och sopnedkast. ”Hygieniska bostäder”, som smalhusen återspeglade var en av reaktionerna på den i Sverige pågående diskussionen om trångboddhet och osund boende(Wikipedia).

Vad hände sedan? Brutalismen och Postmodernismen kom och försvann på 2 korta decennier, och vi började bygga småhus med 1 plan och ett massivt sadeltak på sjuttiotalet, vi murade i Mexitegel. Sedan kom prefabricerade betonghus att dominera. Det är med sorg i kroppen jag går omkring i västra hamnen i Malmö och ser dessa klumpar i olika färger som i praktiken har samma prefabricerade betongelement oavsett vem som bygger fastigheten. Det verkar som om arkitekten har fått en legolåda av beställaren, där hen får i uppdrag att rita ett hus av bara dom bitarna. Det fulaste är nog den mjukfog man har tätat ihop blocken med. Man har inte ens bemödat sig att dölja den, utan verkligen visat upp ”att du får vad du betalar för”. Men en sak hade visionärerna och föregångarna för funktionalismen rätt i, dom har förändrat världen. Radhusen idag är rakt av en kopia av det som skapades på 20 och 30-talet. Vad hände sedan?

 

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s