Kakelcentralen i Fosie är klar, och fyller 1 år.

-John Cleese höll en gång ett föredrag om kreativitet, och om hur vi någonstans mellan 6 år och vuxen har en tendens att tappa den samma. Han pratade även om hur man skruvar i en glödlampa, men det får ni kolla själva. www.youtube.com/watch?v=VShmtsLhkQg

I min fokuserade kreativitet har jag varit borta från bloggskrivandet en tid, och det ber jag om ursäkt för. Jag har byggt om vår butik i Malmö, och det är alltid spännande att bygga om medan man har en verksamhet igång, allt tar dubbelt så lång tid då folk har en tendens att bli irriterade när man borrar i betong, vilket jag inte förstår då mina hörselkåpor är riktigt bra!

Syftet med ombyggnaden var att flytta in 6-7 personer i en butik som var anpassad för 3. Och sedan få lite charm i den 6 månader gamla utställningen som var lite stel och opersonlig. Men vad ska vi göra?

Sabine och Lisa hade klistrat upp några mosaikbitar på en tavla, då föddes idén om ett konstgalleri med keramik.

Och när man tänker efter så jobbar vi ju med konst…

Ljus är viktigt men inte mängden, utan hur den riktas och vilken stämning man vill skapa. Så det första vi gjorde var att döda hälften av alla lysrör och skapa öar av ljus och mellan dom mörkare partier. Nu gav spottarna ett mer dramatiskt punktljus på miljöerna.

Ljud i en kakelbutik är alltid svårt med alla nakna och hårda ytor för ljudet att studsa mot, men detta har vi löst med textilier, återigen inget revolutionerande men det är hur som är det knepiga.

Vi hängde upp 5 meter långa gardiner på en av väggarna och även i fönstren. Framför gardinerna monterades ställningar från Hyllteknik i Alvesta och där exponeras nu keramik i alla färger och former.

Av någon anledning så hade ventilationssystemet större rum än alla anställda tillsammans, så med rätt belysning, lite tavlor och det gamla bordet målat i svart fick det bli ett konferens och mötesrum som går i temat ”konst är konstigt”.

Gott om utrymme är det ont om, då får man utnyttja alla utrymmen som fönsternischer, gästtoalett, personalutrymme eller porten ut till lagret som fick en tapet, där vi monterade mosaik från Vidrepur.

Mattor på golvet har bidragit till en mjukare känsla förutom att dämpa ljudet. Min kollega Henric ”lånade” några mattor från sina föräldrar och det tackar vi för.

Loppis fynd och gåvor från Sabines mormor ger en välbehövlig kontrast mot allt hårt och modernt, och det är en nästan religiös upplevelse att dricka kaffe ur kopparna.

 

I nästa inlägg kommer mer bilder och tips.

 

Fredrik Spjut

 

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s