Kakelcentralen i Fosie är klar, del 2.

Hoppas ni uppskattade länken med John Cleese och med insikten om att alla kan vara kreativa, men för mej var budskapet i föredraget hur du måste kombinera kreativitet med fokus och eftertanke. Sedan är det alltid bra att lära sig fler sätt att skruva i en glödlampa.

 

Fördelen med att jobba med konst är att man inte måste hålla sig till verkligheten, utan kan böja lite på regler för att utmana kunden och öppna upp för ett nytt tänk. Man kanske inte har tänkt på att ställa vasken på en bänkskiva i tyg, men man kan göra en sittbänk i fönstret av tyg istället för fönsterbräda.

 

Skrev i förra inlägget om behovet av att dämpa ljud och skapa en mjukare kontrast mot all keramik. Tyget döljer dessutom fula men nödvändiga skenor för att hänga upp våra tavlor med konst. Belysningen bakom är kitsch, men förstärker skuggorna och lyfter fram tavlorna ytterligare.

 

 

Barnens favorit är min fluffiga byrå gjord av ett loppisfynd och lite tyg, det kan också bero på att godislådan står där… Tyger i alla former hjälper till att förbättra akustiken och roligare än ljudplattor i taket.

 

En nyhet är en kollektion av stensvaskar från Imso. Vaskar i sten har svårt att leta sig in i svenska hem, och enligt mig är det för att vi inte förstår hur vi ska få ihop dom med vår övriga inredning, och då är det lättare att spela säkert med vitt porslin. Återkommer senare hur man kan kombinera dessa vaskar med det svenska hemmet så det fungerar. Blandarna på väggen är lackade matt svarta för att inte ta fokus från stenvaskarna.

Detaljerna avgör om en produkt blir levande eller ej, så våga utmana och provocera. I en utställning är det svårt att gå för långt och min erfarenhet av butiker och utställningar är att dom inte vågar ta i, utan stannar i ett gränsland mellan jaha och jasså. Var inte rädd för att ta ett gammalt svärd och spraylacka det rött, som en kontrast till stenplattan i grått, eller ett par skor som någon glömt hemma hos dig blir perfekt som dekor i en miljö.

Sedan är det få saker som är så fantastiska som en bra smältlimspistol i kombination med en räd in i ungarnas lekrum. Så lite får barnen offra för konsten.

Ingången till lagret fick också lite omtanke och en bekväm fåtölj som kunderna kan slå sig ner med en kopp kaffe, medan vi packar ihop deras prylar.

Nästa inslag handlar om hur den skrivna informationen ser ut i Fosiebutiken för att passa in i konceptet som skapats runt temat konst.

Fredrik

 

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s