Små tankar att tänka på i ditt Badrum

Enkel skiss

 

 • Ska ni ha det varmt om fötterna kan golvvärme vara ett alternativ. Finns både i el och vattenvarianter.
 • El och ljus är bra att ha i ett badrum. Planera vart du behöver belysningen och vilket syfte den ska ha. Många monterar in downlights som lämnar taket i mörker, det är viktigt att komplettera med en spegelbelysning som även slår upp i taket för att ge det ljus och liv.
 • Golvbrunnar som monterades in före 1990 måste bytas ut mot nya. Personlig erfarenhet efter en uppäten plastbrunn gjorde att jag bytte till en rostfri brunn med backventil.
 • Väggnära brunnar och rännor är något nytt och häftigt, tänk bara på att det finns en anledning till att Boverket rekommenderar brunnen minst 200 mm ut från vägg. Det kräver god yrkeskunskap att få brunnar nära vägg tätade rätt, och att alla leverantörer av tätskikt inte är godkända i den här kombinationen(kan tycka att en ränna mitt i duschen är ganska raw och sexigt).
 • Glöm inte att se över ventilationen, och kanske montera in en fläkt utan att alla kablar syns.
 • Tänk på att byta ut gamla rör, helst hela vägen från pannan. Idag får det inte förekomma kopplingar och skarvar inne i väggen utan ett speciellt kopplingsskåp. Tappvatten får heller inte komma upp från golvet, utan ska komma ut från väggen. Passa på att dra upp avloppen in i väggen så får ni ett snyggare och mer lättstädat badrum.
 • Alla infästningar som ska göras i badrummet måste göras i en fast konstruktion, inte i ytskivan endast. Då det finns ett nästan oändligt antal skivmaterial man kan ha bakom kaklet bör man rådgöra med sin lokala leverantör och hantverkare vilket fungerar bäst i ert fall.
 • Om du river ditt badrum själv är det en god ide’ att använda skyddsmask, då det kunde finnas asbest i gammalt fix och puts.
 • Vid en renovering är det viktigt att ”känna av” bostaden och välja material som passar in i fastigheten, ni har ju någonstans valt huset för ni gillade vad ni såg bortom alla hemska tapeter och rosa köksluckor.

Elevationsritning

 

 • Få hjälp att rita upp en elevationsritning vart el och vatten ska vara och på vilken höjd handfat ska sitta.
 • Om ni väljer en inbyggnadscistern för toalettskålen är det viktigt att tänka på tre saker.

Fuktspärra bakom cisternen.

Välj kvalite, då den delen är svår och dyr att byta ut.

Tänk på att många cisterner är inställda på ett mått(40cm) som är lägre än vi är vana vid(43-45cm). Höj den i samråd med hantverkaren.

 

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s