När vågskålen tippar över, har vi suttit länge i skålen…

bild 1

 

Svarta fogar och vita kakelplattor, svett blandat med stekos och grillkol, mörat kött hänger i taket. Få saker definierar industri, vilja och passion som kakel…

I början av 1800-talet, när industrialismen började leta sig utanför dom brittiska öarna, förde den med sig en inredningsstil som gjorde ett kraftigt avtryck i Sverige, inte minst i våra trädgårdar och parker. Ett mindre men viktigare avtryck gjorde kaklet. I samma tid insåg man på bred front sambandet med bristen av renlighet och sjukdomar. Kaklet var perfekt då det var lätt att underhålla och smuts fastnade inte lika lätt där som på andra ytor; kaklet blev det självklara valet. -Vad får då en idé att få fotfäste och bli en trend eller en acceptens/norm i samhället. Svaret är ”Lagen om spridning av innovationer” En lag som publicerades 1962 av Everett Rogers.

Skärmavbild 2013-10-09 kl. 10.35.56

Man kan kortfattat säga; för att en idé eller produkt ska få stor uppmärksamhet krävs att över 13-16% av målgruppen ska acceptera och anamma den.

Det är få känslor som är så tillfredsställande som känslan av ”att ha varit med från början”. För min del började det med några hjältar som för några år sedan ville öppna nakna, ärliga restauranger och ville åter till sina rötter. Det diskuterades frågor om stil och tradition, Londons tunnelbana och New Yorks slakteridistrikt bollades mot vårt svenska arv. Resultatet blev en vit blank platta som följde det engelska måttet 7,5x15cm. Golvet smyckades med schackrutigt i svart och vitt. För att riktigt gotta ner oss i nördighet fogades det med mörk fog.

Idag ser vi en bred trend med ”industrikänsla” både i badrum och kök med koppar, mässing och betong.

Hur gick det till? En teori är ju självklart att folk som besökte dessa hjältar började fundera, arkitekter och privatpersoner slöt upp, och är man nyfiken och kan sin historieläxa är det inte svårt att bemöta kundens behov.

Trenden Industrialismen har nu nått en masspenetration…

bild 2

Tänk bara på att varje arkitekturepok hade sin industritrend, så mitt råd är att ta med en bild på ert hus när ni besöker våra butiker.

I nästa inlägg från mig visar jag lite mer konkret vilka plattor vi erbjuder i olika industriepoker.

Fredrik Spjut

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s