Marockanska cementplattor kommer ifrån Frankrike?

Jag måste erkänna att cementplattorna råkat ut för samma problem som Masonit, Rollerblade, Sjösten och andra varumärkesnamn som fått namnge en hel varugrupp. Det faktum att det inte heter ”Marockoplattor”, utan Cementgolvplattor, har fått ge vika till det tidigare av dom två. Så nu vill jag reda ut begreppen som jag ser det.

CaroDeco Bistro

Cementplattorna skapades i mitten av 1800-talet i England och Frankrike, då man i England lyckades skapa Portlandcement, som med dess unika egenskap gjorde att man kunde gjuta plattor med den fina yta som krävdes. Därmed kunde man också få ner pigmentet i cementen på ett sätt så att det stannade kvar och bands in i plattan på ett stabilare sätt. Tittar man på dekoren så är den inspirerad av tre huvudspår; Viktoriansk, Jugend, och Nyrenässans. Plattan tillverkades som så mycket annat på den tiden för hand och krävde goda kunskaper om torktider, viskositet och hur cement fungerar. Detta ledde till en hög specialisering där södra Frankrike och England utmärkte sig, med export både till Australien och USA i slutet av 1800-talet. Plattorna var även på den tiden dyra och hittade sin största marknad i trapphus och entréer till en förmögen elit.

Kopplingen till Marocko är enkel; i början av 1900-talet införlivades Marocko(självständigt 1956) i det Franska imperiet och då hittade många företagare en billig arbetskraft, så började plattorna produceras i Afrika under fransk kontroll. Då produktionen inte krävde några större investeringar så började man även producera lokalt i Marocko. Problemet var att värmen och bristen på rätt cement kunde påverka kvalitén på plattorna, och än idag anses franska och engelska plattor hålla högre kvalité.

Plattorna hör hemma i två tidsepoker i svensk arkitekturhistoria och epokerna har mer än hundra år mellan varandra. Den uppenbara stilen är den sk. sekelskifteshusen; hus och lägenheter byggda i Nyrenässans och Jugendstil fram till 1930-talet. Cementplattorna har ingenting i Funkishus att göra enligt mig, då linolium och klinker tog över rollen som trendsättare i den epoken. Vi hittar den andra stilen i det moderna och minimalistiska där plattan fungerar som kontrastprodukt. -Tänk er en brutalt rå betongvägg i hallen som möter en färgglad och mönstrad platta på golvet, krocken är fullständig, men det som binder ihop kaoset är att båda produkterna är cement.

Våra plattor kommer från franska Caro Deco och deras plattor är redan impregnerade från fabrik, så dom är både lätta att foga och underhålla och deras mönster ”blöder” inte igenom varann. En cementplattas livslängd överskrider en människas med många år, men tänk på att dom kräver kärlek och respekt i form av underhåll då och då. Med respekt har ni fått en underbar livskamrat i cementplattan.

Fredrik

CaroDeco Badrum

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s