VOLA -ett företag som inte glömt varför dom föddes.

 

Vola KV1 och HV1

 

I slutet av 60-talet satt Verner Overgaard på sin fabrik i Århus och filade på en ide´om att få in en blandare i väggen som fungerar i den nya arkitekturstilen som sköljt över Europa efter kriget. Han stämde träff med en arkitekt och frågade om denne kunde hjälpa honom med designen. Tillfället kunde inte varit bättre då arkitekten i fråga, –Arne Jacobsen höll på att skissa på vad som blev det vinnande förslaget till Danmarks nya Nationalbank mitt i Köpenhamn. Arne skissade fram en blandare som skulle lackas i grått, där pipen och greppet skulle få känslan av att vara en del av betongytan dom satt mot. 1971 gick Arne bort och Verner stod ensam med en mängd skisser på varianter av väggblandaren. I kaoset föddes en blandarserie som nu 50 år senare är lika, om inte mer eftertraktad som då. Historien säger också att Arne utgick från modellen om det gyllene snittet när han designade blandaren, kanske därför den sätter igång något inom oss när man ser den -det bara funkar…

Vola Academy lobby

 

Min kollega Lisa och jag var i veckan inbjudna till en utbildning på VolaAkademin i Horsens på Jylland. Om gud nu bor i detaljerna så har han flyttat till Vola, med en kraftig rå betongvägg som bryts av en vitsåpad norrlandstilja i fur har man uppfunnit kärleken igen. Efter en kort genomgång blev det fabriksvisning.

Vola lager av mässing

 

Då Volas formspråk är runt, så innebär det att man fräser nästan allt i blyfri mässing. Metallspillet av fräsningsprocessen återvinns och säljs tillbaka till leverantören.

Vola produktion av takdusch

 

Den 8 kg tunga cylindern i mässing blir en takdusch på 4 kg när fräsen är klar.

Fräsrobot i Volafabriken

Pålödning av pip på HV1

Maskinen tillverkar och polerar en HV1 tvättställsblandare på 28 minuter, dock måste man montera pipen och rikta den för hand. på nedersta bilden har blandaren nyss varit i lödningsbåset för att få fast pipen.

Vola älsta jiggen.

 

Äldsta jiggen är från tidigt 70-tal och den används fortfarande för att bocka en mässingspinne till en toalettrullshållare.

Vola station för polering av rotfritt

Trots alla robotar så är det rejält hantverk och yrkesskicklighet som genomsyrar hela företaget -i alla led.

Vola pulverlackningsstation

 

Pulverlackning sker efter order. Vola har nästan inget lager, utan tillverkar efter beställning.

Vola Provtryckning av KV1

 

Provtryckning av en KV1 köksblandare innan den packas för leverans till kund. Den lilla gröna lampan indikerar att den fått ok efter att ha utsatts för 11 bars tryck under en stund och håller tätt.

Vola från ämne till färdig produkt

 

Från ett cylindriskt ämne i rostfritt till en infästning för en takdusch. Ett ämne består av upp till 90% återvunnet material.

Lisa gör tummen upp för Danmark

Tummen upp för Danmark, och tack Lars Arentoft på Vola för all din tid och nörd-kunskap.

Vola Academy föreläsningssal

 

Fredrik försöker samla ihop alla intryck under dagen, då kan dom mörka solglasögonen komma fram.

 

Fredrik och Lisa

 

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s