Till minne av Gerhard Hobohm.

Skärmavbild 2013-12-19 kl. 14.00.42

Jag kände aldrig Gerhard Hobohm, jag kände däremot till Serpo fix och fog, eller Serponit, fasadputsen som bokstavligen byggde Sverige och dominerade marknaden från 30-talet och framåt. Gerhard införde ett nytt färgsystem för puts, som i stora drag gäller än idag. När stänkputsen utvecklades på 50-talet lät han en plåtslagare i Göteborg tillverka stänkapparater som såldes i tusentals.

Skärmavbild 2013-12-19 kl. 13.40.53

1950 efterträdde Gerhard sin far Albert, som tillsammans med Ivar Ernström hade drivit upp ett oansenligt handelsbolag till en dominant på den svenska byggmarknaden med varor som kakelplattor från Boizenburg, Bitumenplåt, brunkol, takpapp från danska Phönix och Serponit Stenfiberplattor.

Skärmavbild 2013-12-19 kl. 14.05.57

Historierna om Gerhard är många, men här är dom jag gillar mest.

Efter att förhandlingarna om att köpa Uno Påhlsons gård för att utveckla gruvan i Björka havererat, gjorde Gerhard ett besök i Påhlsons stuga, satte sig ner med katten i knät, en kaffekask i strupen och förhandlade fram ett avtal om arrende på 99 år istället. Eller den gången man skulle bjuda Sir Arthur Holmes på restaurang. Trots noga förberedelser råkade servitören snubbla och spilla vin i Gerhards skor, ett ”rockband” dök oannonserat upp och man fick fly hals över huvud. Affären med Siluxfönstren som tillverkades i Lenhovda fick göras upp på Sir Holmes svit istället. Eller alla turer och fabriksbyggen i Saudi Arabien, Libyen och Turkiet.

När han 1985, vid 65 års ålder och 35 år som koncernchef, steg åt sidan för yngre krafter och avslutade styret av ett enormt framgångsrikt företag i Ernströmgruppen fick frågan hur det kändes, svarade Gerhard på hederlig göteborgska: ”De´känns la bra”.

Gerhard Hobohm gick bort i början av december 2013 efter 95 händelserika år.

Skärmavbild 2013-12-19 kl. 10.49.57

För mej representerar den skola av affärsmannaskap Gerhard tillhörde en skola jag själv ser mig tillhöra, där några ledord ur deras allmänpolicy från 70-talet som följer:

-Vi är seriösa

-Vi arbetar långsiktigt

-Vi ger förtroende under ansvar

-Vi vill vara öppna för samarbete

-Vi vill bortse från prestige

-Vi söker ständigt förbättra oss

-Vi vill ha ordning och reda

Vill framföra mitt personliga tack för att jag har äran att jobba i den koncern du byggt upp, samtidigt som mina tankar går till din familj.

Fredrik

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s