EPS -liten vikt, stor kraft.

Skärmavbild 2014-02-27 kl. 13.58.11

 

Första gången jag kom i kontakt med EPS så tänkte jag: Vad är detta???

Säckarna var ju minst dubbelt så stora mot dom jag var van vid, och rymmer 50 liter (45 liter när den är blandad). Jag trodde att säckarna skulle väga runt 40-50kg. Så jag blev glatt överraskad att de bara vägde 17kg!!!

Vad är EPS och vad kan man använda den till? EPS är en förkortning av Expanderad Polyestern, som man vanligen kallar cellplast. Detta blandas ihop med torrcement som binder cellplastkulorna. EPS:en är en typ av lättbetong, materialet är obrännbart, oorganiskt och frostsäkert.

Skärmavbild 2014-02-27 kl. 13.57.13

 

Mellanbjälklag:

EPS är utmärkt att använda i mellanbjälklaget. Man klär in reglarna i bjälklagret med åldersbeständig plastfolie sedan gjuter man upp i nivå mellan reglarna. Därefter läggs armering och värmeslinga om så önskas, som man täcker in med minst 20mm flytspackel. Då har man en konstruktion med stabilitet likt ett betonggolv, men med låg vikt.

Källare:

Om du har en källare med tillskjutande fukt och vill ha golvvärme så är EPS ett utmärkt val. EPS:en är diffusionsöppen, det innebär att fukten inte kommer att bli stående eller att fukten måste hitta andra vägar, som upp i väggar m.m.  Den har även goda värmeisolerande egenskaper. EPS:en hindrar värmen från att försvinna ner i marken. Dessutom reflekterar materialet värmestrålningen.

Skärmavbild 2014-02-27 kl. 14.01.30

 

Så här kan konstruktionen se ut i genomskärning. Observera att det finns olika tillverkare av EPS och alla inte har samma egenskaper.

Mikael

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s