Teknik-Geek-Week; att fixa yttertrappan.

Skärmavbild 2014-04-25 kl. 15.45.27

Nu när våren har kommit börjar man pilla med sin trädgård och andra jobb utomhus. Så varför inte fräscha upp din betongtrappa? Den kanske känns gammal och trist eller fått frostsprickor i ytskiktet. Då är det dags att börja planera för att lägga plattor.

Här kommer lite tankar och tips.

En betongtrappa har ofta ett räcke av smide som går direkt ner i betongtrappan. När det gör det så är det väldigt lätt för fukten att ta sig ner i betongen och man kan få så kallade frostsprängningar. För att undvika detta bör man placera smidet i sidan av trappan. Sen gäller det att laga alla gamla sprickor håligheter. Har man haft en målad trappa ska man avlägsna all färg. Ytan ska vara hel och ren.

=?utf-8?B?UENJIFNlY2NvcmFswq4gMksuanBn?=

Att tätskikta trappan är att rekommendera . Genom att göra det ökar man trappans livslängd genom att tätskiktet skyddar underliggande betong och armering, och minskar risken med färgutfällningar i fogarna.  Som tätskikt används ett så kallat diffusionsöppet tätskikt. Detta är vanligt att man på för i två skikt.

När man sedan ska lägga plattorna gör man det så man uppnår full bruksfyllnad under plattorna för att undvika frostsprängningar. När plattor läggs utomhus rekommenderar jag även att man stryker plattans baksida med fix, det gör man för att få så bra vidhäftning som möjligt. Det är viktigt att följa leverantörens konstruktion så fråga alltid oss.

 

Skärmavbild 2014-04-25 kl. 15.55.17

Vad ska man tänka på när man väljer plattor?

En trappa utsätts för mycket slitage, så jag tycker att valet faller på en oglaserad granitkeramik platta. Gärna en platta som inte är helt slät utan den ska ha ytlig struktur, det gör att plattan blir mer halksäker.

Jag tycker även att man ska tänka på vart trappan är placerad, är trappan utsatt för sol eller är det alltid skugga? Ligger solen på trappan bör man välja bort de mörkare plattorna. Dels blir plattorna väldigt varma så det går knappt att gå på dom barfota. Sedan är det ju så att en platta som utsätts för snabb upphettning rör på sig lite och det kan göra att plattorna släpper från fästmassan. Att tänka på är att man också har minst en 3mm bred fog för att transportera bort fukt så fort som möjligt.

Mikael

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s