En kakelnörds bekännelse -Vad hände med tiden?

Skärmavbild 2014-05-14 kl. 10.05.52

Då jag som vanligt går med näsan i vädret, inser jag till min fasa att jag fysiskt gått från en tidsepok till en annan, utan att något har hänt. Hoppade ur min stora gröna limousin och sa till min oförstående chaufför att vänta på mig, då jag bara skulle göra ett snabbt ärende på Kronprinsens köpcentrum. När jag kommer ut har han kört iväg från hållplatsen jag klev av på. Tittar upp mot en byggnad som länge var Sveriges högsta bostadsfastighet, börjar gå ner mot havet och den byggnad som tog över kronan  -Turning Torso. När jag passerat 50-talets pärla i Slottstaden, börjar jag närma mig det nya 60-talet igen, samma stil, samma fyrkantighet, samma strama raka linjer.

Vad har hänt på 50 år? Uttrycket är den samma, förutom lite större glasfasader, modernare ventilation och sljälvklart uppkoppling mot internet den allsmäktige. Bygger man med samma visioner då som nu? Är man lika stolt över vad man gjort nu, som då? Börjar fundera på om Minecraft skapades på 60-talet, då konsten att bygga i moduler revolutionerade byggandet. Men vad hände med kärleken till materialet, är det bara jag som kan stå och smeka en fasad som är äldre än vad jag är? Svaret måste sökas i tiden: tiden det tar för en byggnad att gå från all uppståndelse vid födseln till att vara jobbig under tonåren, tagen för given under medelåldern, för att sedan upptäckas av en ny generation på ålderns höst, och älskad igen. -Var det bättre förr, framtiden vet.

Skärmavbild 2014-05-14 kl. 10.08.30

Fredrik

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s