Kakel på Kakel?

Skärmavbild 2014-05-23 kl. 16.14.48

Att sätta keramik på keramik kan vara en genväg som ibland lockar.

Om det är ett kök man vill fräscha upp och man tycker det är jobbigt och skitigt att knacka ner de gamla plattorna så kan det vara en idé att sätta kakel på det befintliga kaklet.

Tänk då på att underlaget är slätt så det inte blir en massa fogsprång. (Jag själv gjorde om mitt kök för ett år sedan och där var det inte en chans att jag hade fått till det snygg utan att tagit ner de gamla plattorna.) Det ska även finnas utrymme att sätta ytterligare ett lager med keramik.

Det gäller att rengöra ytan ordentligt så att gammalt fett och smuts försvinner. Sedan gäller det att få till en yta som fixet får vidhäftning emot. Det gör man enkelt med en primer som är till för icke sugande underlag. Fråga oss i butikerna vilken primer som ska användas. Sedan ska plattorna upp!!

Skärmavbild 2014-05-23 kl. 16.14.03

Om man tänker sätta keramik på keramik i ett badrum har man ytterligare några saker man ska tänka på.

Först är det tätskiktet, bara för att man sätter upp ny keramik så blir inte våtrummet nyare, utan man har lika gammalt fuktskydd som innan. Har ett badrum ca 15 år på nacken, så ska man nog se över hela konstruktionen inom en snar framtid. Är golvbrunnen äldre än 1990, så måste den bytas och då måste hela fuktspärren göras om…

Sedan ska man tänka på att ett ytterligare lager med keramik på väggar och golv bygger mellan 10-20mm beroende på vilken typ av kakel/klinker man väljer. Har man då dold rördragning kan man få problem. Däremot om det är synlig rördragning kan man plocka bort hela installationen, täta alla hål ordentligt och efter att man satt upp keramiken sätts det upp igen.

När det gäller primer så måste man se till att det är för ickesugande underlag som tål vatten. Annars är risken stor att primern löses upp och då lossnar plattorna.

Så kakel på kakel är ingenting som är varken svårt eller ovanligt. Att ganska snabbt och lätt få ett nytt och fräscht kakel på väggen gör väl ingen ledsen…

Mikael Alriksson

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s