Askersunds Kakelmakeri

kakelmakeriet

Nu finns 7 serier från Askersunds Kakelmakeri i vårt sortiment. Plattorna som är handgjorda av Maria från Askersunds Kakelmakeri är otroligt vackra och dekorativa.

I en gammal skurtrasfabrik har Askersunds Kakelmakeri sedan år 2007 långsamt vuxit fram. Från början med fokus på kakelugnen och kakelugnskakel, men sedan ett par år tillbaka med allt mer betoning på kakel. Från plastisk lera formas kakel till den form och storlek som önskas och kan sedan ges struktur, yta, färg och mönster. Leran och glasyr materialen tillsammans med färgande oxider har fantastiska möjligheter att erbjuda.

-För mig är kakel många delar som tillsammans bildar en ny helhet. Fogen är elementet som delar och binder samman. I mitt kakelskapande har fogen ofta fått ta plats som mönster och dekorativt element. Jag har också lekt med tanken av vad kakel kan ha för funktion som har gett form till kakelmakeriets skål-­, och kärlkakel säger Maria.

Den enkla produktionsmetoden där merparten av kaklet formas genom stängning av våt lera där varje sträng sedan skärs för hand kan ge ett livfullt handarbetat råkakel. Detta glaseras sedan genom att doppas i glasyr. Resultatet kan liknas vid ett mun blåst fönsterglas.

Kaklet kan också formas stramt och precist för att passa in med traditionellt. Allt efter vad man som eftersträvas.

Askersunds Kakelmakeri har formgivna kakelserier som byggs ut allt eftersom. De kan sinsemellan användas och sättas på en mängd olika vis. Kakelmakeriet kan också erbjuda personligt och unikt kakel utifrån kunds eller uppdragsgivares önskemål. Möjligheterna ligger i din hand och är i det närmaste obegränsade…

Se Kakelmakeriets produktkatalog här.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s