Hemmets hjärta – på trendspaning i köket

Köket beskrivs ofta som hemmets hjärta. Det har en central roll som växer i takt med svenskarnas intresse för matlagning och hälsa. Det har blivit en plats där vi umgås, även utanför måltiderna. Köksöar, barhäng och öppna, stora ytor som bjuder in till umgänge känns helt rätt. Om det finns möjlighet att förena vardagsrummet med köket tillåts umgänge över rummens gränser, vilket skapar liv i hemmet.

Som en mottrend till det minimalistiska köket med släta stela ytor ser vi nu ett livligt kök med rustika och gedigna inslag. Skapa ett levande kök med öppna hyllor där kakel skymtar i bakgrunden och vackert porslin får ta plats. Välj naturliga material som sten, cement, metall och trä. De ruffa ytorna ger ett livfullt intryck och om du vågar kan du med fördel välja ett mörkare träslag.

brown-2_2671

brown_2669Marazzi Progress Brown

Precis som övriga hemmet har även köket utrustats med allt mer avancerad teknik. Vad sägs om en läsplatta integrerad i köksbänken eller kylskåpet? Perfekt när du letar efter recept mitt i matlagningen.

Vad gäller färgval ser vi att vitt fortsätter att dominera. Hela 6 av 10 personer som renoverar köket väljer vit köksinredning och vitt kakel. Men om du gillar färg och känner för att förändra ordentligt finns det ett tydligt färgval som sticker ut – blått. I alla möjliga olika nyanser. Ljust, mörkt eller brutet i grått. Blått är flott, även i köket.

Vill du inte löpa linan hela vägen ut kan du med fördel lyfta in blåa detaljer, ett enkelt och billigt sätt att uppdatera kökets look. Välj blå kökshanddukar, krukor, keramikfat och blått porslin. Blåa kakelplattor kan användas som grytunderlägg eller bara som ett trevligt inslag, välj med fördel en mönstrad variant.

1244545025_1_1792

1244545025_2_1977

Peronda FS-3

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s