Servera sillen på klinker

Letar du efter en innovativ och annorlunda dukning till midsommarhelgens alla middagar? Det har blivit allt mer populärt att servera mat på kakel- och klinkerplattor. Vi har under den senaste tiden sett flera exempel på restauranger som väljer bort de traditionella tallrikarna och satsar på en mer oväntad och spännande servering och presentation av sin mat.

Pontus Johansson, vinnare av World Sushi Cup, driver restaurangen Saiko i Malmö och är en av de innovatörer som använder kakel och klinker i sina kreationer.

IMG_4007

IMG_3994

Vi inspireras av hans fantastiska presentation av sin prisbelönta sushi. Den råa fisken serverades på klinkerplattor med ett naturligt stenmönster och en lätt räfflad yta. Maten och serveringen harmoniserade och hela presentationen är fantastiskt vacker. Rent, enkelt och med maten i fokus.

IMG_3987

IMG_3993 2

På bilderna har plattan Blend från Marazzi använts. Kanske har du några överblivna plattor hemma som du kan duka med. Ett bra tips är att sätta möbeltassar under för att skydda bordsskivan och skapa stabilitet.

Det passar framför allt bra att servera mindre rätter, som för- och efterrätter, på kakel- och klinkerplattor. Portionerna är då något mindre och det ser både professionellt och lyxigt ut att lämna en större del av plattans yta fri. Det kan lätt se lite tråkigt och slarvigt ut när det hamnar för mycket mat på plattan.

Naturligtvis går det också bra att använda kakel och klinker som serveringsfat. Välj då med fördel en större platta för att undvika känslan av ett överfullt fat! Kanske kan både ostbrickan och tapasrätterna serveras på en stor platta – snyggt och praktiskt istället för att ha flera olika serveringsskålar.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s