Återanvänd det överblivna

Med sommaren kommer lediga dagar och vi får tid för allt det där vi skjutit upp. Resa, ta en fika med vänner från förr eller varför inte ta tag i renoveringen.

Kanske har du redan hunnit fixa köket eller fräscha upp badrummet och har överblivet kakel eller klinker i förrådet? Istället för att låta plattorna ligga på hög så använd dem till pyssel och gör de själv-projekt. Det finns mycket kul att hitta på – endast kreativiteten sätter gränsen! Här är ett antal tips på hur överblivet kakel eller klinker kan komma till användning och förgylla andra delar av hemmet.

Kakel är vackert i sig och gör sig bra både inramat eller på en tavellist. Ett enkelt men effektfullt pyssel!

Kakelkonst4

Kakelkonst1 Kakelkonst3

Med sina stöt- och värmetåliga egenskaper fungerar kakelplattor alldeles utmärkt som underlägg, både för glas med svalkande drycker och för fat med sommarens heta mat från grillen. Det gör ingenting om plattorna har olika färg eller mönster – tvärtom bidrar det till en unik känsla som gör det extra roligt att lägga fram de hemmagjorda underläggen! Glöm inte att fästa möbeltassar under plattorna så att de inte repar bordet.

Det överblivna kaklet från badrumsrenoveringn blev ett grytunderlägg.

Överblivet1

För barn som gillar att rita kan vita blanka kakelplattor användas som en yta att måla på om och om igen. Använd whiteboardpennor. Eller varför inte låta plattan bli en kom ihåg-lista på väggen i köket eller hallen! När det är dags att måla eller skriva nytt är det enkelt att sudda med en vanlig trasa.

Om du har kakelplattor som tagits ner från en vägg, eller plattor som gått sönder, har du alldeles utmärkta förutsättningar för mosaikpyssel. En gammal spegel kan piggas upp med en ny färgglad ram av kakel eller mosaik. Eller kanske har du ett gammalt bord som börjar se lite tråkigt ut? Klä bordsskivan med kakel eller klinker för att ge bordet en ny, tålig och unik yta. Det går att använda både hela plattor och delar av plattor, beroende på hur mycket du vill pyssla med passformen. Inte heller i dessa fall ska man låta sig stoppas av plattor med olika färg eller mönster. Det ger karaktär.

Genom att återanvända överblivet eller gammalt kakel kan du spara på jordens resurser och samtidigt skapa unika lösningar och möbler till ditt hem. Lycka till med pysslandet!

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s