Retrodrömmen från 50-talet

Idag är vi starkt influerade av retrostilen och 1950-talet. Det hetaste köket just nu är det 50-talsinspirerade. Bor du i ett 50-talshus med originalkök är du en lyckans ost! Är du inte lika lyckligt lottad kan du med några enkla knep fixa stilen ändå, här kommer några tips. Klicka på bilderna för mer information om plattorna.

Färger och mönster:
Pasteller, crèmefärgat och krom är stort. Även kombinationen vitt, svart och rött ger starka 50-talsassociationer, gärna med inslag av grafiska mönster. Det är dock inte bara enfärgat som gäller utan mönster i form av prickar, ränder och rutor, gärna i stora format, är typiskt för den här tiden. Ett sätt att få in detta i inredningen är att använda mönstrade textilier, exempelvis i handdukar, grytvantar, förkläden, gardiner och stolsdynor.

Golv:
Det mest utmärkande när det gäller golv från 50-talet är schackrutigt i svart och vitt men även andra färgkombinationer kan användas tillsammans med vitt. Valfri ljus pastellfärg passar utmärkt. Här används Deco Chess Pastell från Equipe.

Caprice_DECO-chess-pastel

Även åttakantiga plattor med mellanliggande tozzetter var inne. Också här är svart och vitt det vanligaste men andra färger kan självklart blandas in.

Vit-med-svart-tozzetto-1_5084

Väggar: 

Vanligt vitt kvadratiskt kakel fungerar utmärkt, speciellt om andra delar av inredningen sticker ut med färger och mönster. Om du istället vill att kaklet ska bära upp stilen kan du antingen satsa på grafiska mönster eller en pastellfärgad platta. Eller varför inte kombinera de två pastell och mönster som på bilden nedan med plattan Caprice DECO Sapphire Colours från Equipe.

Caprice_DECO-sapphire-colours

En enfärgad platta i pastellfärg som passar utmärkt är Ascot Pun Acquamarina som du ser på bilden nedan.

ascot-pun-green_3100

Luckorna:
Köksluckorna ska vara släta och gärna målade i en ljus pastellfärg. I originalkök från 50-talet är överskåpen ofta lutade inåt och försedda med skjutdörrar. Om du inte redan har den typen av kök kan du närma dig stilen genom att byta ut handtag och knoppar mot snäpphandtag i metall eller långa raka grepp i teak eller samma färg som luckorna. På det sättet kan du flörta med retrostilen utan att behöva göra någon stor renovering.

Köksmöbler:
Teak var träslaget med stort T under 50-talet. Pinnstolar var vanligt och benen på både stolar och bord var ofta runda/cylindriska och smalnade av nertill.

Prylar:
Även de mindre detaljerna gör skillnad och här kan du ta ut svängarna. Köksmaskiner som brödrost, vattenkokare och mixer i bulliga modeller och pastellfärger, gräddvitt eller krom. Porslin, burkar, lampor eller en klocka är exempel på andra prylar som kan lyfta stilen. En rad med glasbehållare för specerier under de över köksluckorna är en klockren detalj. Var inte rädd för att blanda gammalt och nytt, loppis och auktioner är perfekta ställen att fynda retroprylar på.

Lycka till med retroköket!

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s