Inspirerande fasader

Klinkerplattan är en underhållsfri och frostbeständig platta som har använts för att klä fasader i alla tider. Och trots att vi inte sett så mycket av det här i Sverige är kakel än idag ett mycket populärt fasadval i andra delar av världen.

Parc Güell, ritad och konstruerad av Antoni Gaudí. Parken bjuder på makalösa kreationer av mosaik och utsågs 1984 av Unesco till ett av våra världsarv.

Parc Güell, ritad och konstruerad av Antoni Gaudí. Parken bjuder på makalösa kreationer av mosaik och utsågs 1984 av Unesco till ett av våra världsarv.

Internationellt kan vi inspireras av den katalanska arkitekten Antoni Gaudís pampigt smyckade byggnader runt om i Barcelona. Han har låtit mjuka runda ytor kläs i hårda färgsprakande keramikskärvor. Med hjälp av keramikfasaderna har hus blivit till spektakulära monument som präglar hela staden och dess atmosfär.

Även Portugals huvudstad Lissabon är känd för sina färgsprakande och mönstrade kakelfasader. Inspireras av de omåttligt populära blåa nyanserna, de detaljrika motiven och abstrakta mönstren. Mer inspiration och bilder från Portugal hittar du här.

dscf1866

Även operahuset i Sydney är täckt med klinkerplattor. Husets femte fasad som den danske arkitekten Jørn Utzon kallar taket på byggnaden är klätt med över en miljon gråvita plattor som faktiskt är tillverkade i Skåne.

1280px-Sydney_Opera_House_Sails
Det är ingen tillfällighet att så många fasader runt om i världen pryds av klinker och kakel. Det är både snyggt och praktiskt. Ytan är näst intill underhållsfri och regn sköljer lätt bort smuts och partiklar som hamnar på fasaden. Dessutom går det att variera utseendet i oändlighet. Färg, struktur, yta – det finns en mängd med valmöjligheter. Allt från matt till glansigt och slätt till skrovligt – här är det bara tycke och smak som sätter gränserna.

I Sverige får hålla oss till klinkerplattor för att klä våra fasader. Klinker har ett tätt gods (stengods), vilket gör att den fungerar i bättre i vårt klimat och kan tas fram i frostbeständiga kvaliteter. Kakel som är ett porösare gods (lergods) används ofta på fasader längre söder ut där det råder ett varmare klimat.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s