Hållbarhet på modet

Vi konsumenter har blivit allt mer fokuserade på kvalitet. Vi lägger hellre lite extra pengar på en produkt som håller än byter ut den snabbt när den går sönder. Vi bryr oss mer och mer om hållbarhet, både när det gäller våra prylars kvalitet och av hänsyn till miljö och klimat. En trend som gynnar både omvärlden och vår egen plånbok.

Trenden visar sig även inom kakel när fler och fler väljer att köpa ekologiskt och närproducerat. En aktör som passar perfekt in under de här kriterierna är Askersunds Kakelmakeri.

Det handgjorda kaklet formges och tillverkas i en gammal fabrik för skurtrasor i Askersund, som nu är Kakelmakeriets verkstad och butik.

kakelmakeriet

En annan tillverkare med ekologisk utgångspunkt är mosaikleverantören Vidrepur. All glasmosaik från Vidrepur tillverkas av minst 99 procent återvunnet glas.

456_2636.jpg

Vidrepur köper gamla glasflaskor, bilfönster och annat använt ofärgat glas. Glaset rengörs och krossas till små bitar och sönderdelas till ett fint pulver. Sedan tillsätts pigment och pulvret pressas i formar. Mosaiken säljs i alla tänkbara mönster och färgkombinationer. Det är både vackert och känns bra i magen!

Detalle-Carrara-Grey-BR.jpg

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s