Maria skapar konstnärligt kakel

För två veckor sedan skrev vi ett inlägg om närproducerat och ekologiskt kakel och hade med Askersunds Kakelmakeri som ett exempel. Vi blev nyfikna på att veta mer och ringde upp Maria Ekström som grundat och driver verksamheten.

Maria startade Kakelmakeriet 2007 i en gammal skurtrasfabrik. Långsamt har det hela vuxit fram, från början med fokus på kakelugnen och kakelugnskakel, men sedan ett par år tillbaka med allt mer betoning på kakel.

IMG_9519.JPG

Hur kom det sig att du började med kakel?
Leran har alltid varit ett material som trollbundit mig och tillsammans med ett intresse för grafik och bilder och en förtjusning över bruksvaran gick vägen till kaklet. Fast när jag började hade jag en grundtanke om att jag skulle tillverka kakelugnar. Men kakel är en mycket större marknad och det var faktiskt kunderna som styrde in mig på detta. Med kakel kan jag jobba mer lekfullt och det finns så många sammanhang där det kan användas.

askersundskakelmakeri.jpg

Hur är konkurrensen med små lokala producenter och större kedjor?
Det finns ju fler keramiker som gör kakel, men oftast i mindre mängd och som konstnärliga utsmyckningar. Att som Kakelmakeriet jobba med småskalig tillverkning och formgivning och ändå ha kapacitet att tillverka hundratals kvadratmeter är ganska unikt i Sverige. Ibland kan jag känna mig kluven i rollen konstnär/konsthantverkare/hantverkare men oftast är det just detta som jag gillar bäst med min företagsidé. Hantverkare har ofta en oförtjänt låg status. Jag känner mig som en oerhört stolt hantverkare och traditionsbärare.

Jag börjar känna mer och mer att jag konkurrerar med de som tillverkar handslaget kakel i Europa och världen. Men sedan är det en prisfråga också. Kunden kanske hittar en liknande produkt till ett lägre pris från ett land med lägre löner. Då får jag försöka trycka på att det är svenskt, handslaget, att det går att göra specialbeställningar och att kundkontakten sker via mig, direkt och nära.

PICT5551.JPG

Vad har du fått för feedback?
Väldigt många beställer enkelt, vitt kakel där leran får komma fram olika mycket. Visst, man kanske vill göra ett jättehäftigt projekt men det är samtidigt så häftigt med enkelheten i det vita kaklet. Att man kan göra så mycket!

IMG_9487.JPG

Vad är det som är så speciellt med dina produkter?
Jag jobbar med en konstnärlig baktanke även med mina enkla kakelprojektet, det tror jag känns. Jag gillar livfullheten i kaklet och jobbar gärna med fogen som både delar och håller ihop. Kaklet är handgjort och det finns ju faktiskt en person bakom produkterna. Jag gillar att hela tiden utvecklas och gå vidare framåt och hitta nya saker då jag har en ganska lekfull inställning till materialet.

Möjligheterna att ta fram små upplagor med specialkakel är min specialité. Det är klart att det är ett exklusivt kakel men man kan hitta små detaljer som kan lyfta upp, eller rent av rädda, ett gammalt kakel. Små och ganska enkla detaljer kan göra stor skillnad! Sedan har jag en miljötanke i mitt arbete och vill arbetar med närproducerat och så få och korta transporter som möjligt i min produktion.

Sju av Marias och Askersunds Kakelmakeris serier säljs sedan ett drygt år tillbaka hos Kakeldaxgruppen. Serierna kan du se här.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s