Vitt går aldrig ur tiden

Vitt är uppenbarligen fortfarande väldigt populärt, det är den färgen som allra flest väljer när de ska kakla om. Men vad ska man då tänka på när man väljer sitt vita kakel?

Vitt finns i otroligt många olika toner. Kritvitt, äggskal och cremevitt är bara några exempel. Alla upplevs de olika och kommunicerar olika värden. Den vita färgen symboliserar överlag ljus och renlighet, och cremevitt förknippas med elegans och anses av många vara ett sofistikerat val. Den vita färgen kan också vara både varm och kall, så det går att hitta plattor för alla rums behov.

 

I många fall går det dessutom att välja mellan matta och blanka ytor. Blankt kakel reflekterar ljus och kan få ett rum att upplevas som rymligare, det ger också ett fräscht och rent intryck. En matt platta däremot skapar en lugn och sober känsla. Vilket som passar bäst påverkas så klart också av den övriga inredningen i rummet.

Kakeldax_biselado_cocina_vintage

Biselado från Elbarco har en blank yta.

 

Kakeldax_Metro_White

Equipe Metro är ett exempel på en platta med matt yta.

 

För den som gillar den vita basen att inreda mot, men vill bryta av mot de traditionellt små och rektangulära plattorna, finns flera alternativ både när det kommer till form och storlek. Stora plattor passar bra i lite större rum och kan exempelvis vara något för den med ett rymligt badrum.

 

Mosaiken skulle kunna kallas motsatsen till de stora plattorna. Enfärgad skapar den en känsla av struktur samtidigt som helheten som de små plattorna tillsammans bygger upp skapar en intressant yta.

 

Rhombus från Equipe har formen av en romb och är fortfarande fyrkantig men på ett annorlunda sätt. Med plattan kan man skapa egna mönsterkombinationer, men det går lika bra att sätta plattorna efter varandra på rad.

 

Kakeldax_Rhombus_Wall_white

Rhombus från Equipe.

 

Hexagonen är en favorit som hänger sig kvar. Plattorna har fortfarande tydliga linjer men den sexkantiga formen skapar mer liv och rörelse.

 

Ett annat tips för att liva upp en vit kakelvägg är att fokusera på fogarna. En vit fog ger såklart en helt enfärgad yta medan en svart skapar effektfulla kontraster. Den som vill gå ytterligare ett steg kan använda en färgad fog. Ett tips är då att plocka upp en färg som redan används i inredningen för att skapa ett sammanhängande rum.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s