Foga dig inte efter vad andra tycker

Den största utmaningen när det är dags att kakla om är såklart att välja vilket kakel, klinker eller mosaik som ska användas. Men allt hänger inte på plattan, resultatet beror också på vilken fog som används. Fogen i sig snyggar till mellan plattorna och samma platta kan ge helt olika intryck med hjälp av olika färg på fogen.

Det vanligaste är att använda en fog som är vit, grå eller svart. Genom att använda en fog som matchar plattan, till exempel en vit platta och en vit fog, skapas en enhetlig och lugn yta. Om färgen som väljs dessutom är just vit blir uttrycket rent och modernt. Det som kan vara en nackdel med en vit fog är att den lätt kan bli smutsig och tappa färg. Genom att istället välja en ljusgrå nyans får du fortfarande en enhetlig yta men en fog som inte missfärgas lika lätt. Grå fog finns i många olika nyanser, allt från väldigt ljus via mellangrå till mörkt grå.

Marazzi Iberia Oxford BC Negro

Enhetligt resultat med Marazzi Iberia Oxford

Ett alternativ som av somliga kanske ses som lite djärvare är att välja en svart fog till en vit platta. Då blir intrycket istället grafiskt med distinkt avgränsade ytor. Fogen blir nästan som ett mönster på den kaklade ytan. Självklart kan ett svart kakel, eller ett kakel i en annan färg, också kombineras till exempel med en vit fog.

Marazzi Architettura Nero

Svart kakel och vit fog – Marazzi Archieettura Nero

 

Vi bjuder också på några inspirationsbilder för den som vill sticka ut ännu lite mer. Numera finns det en del färgade fogar på marknaden, och i en del fall till och med fogar med glitter i. Den som väljer denna väg kan hålla inredningen i ett rum neutral och istället låta en fog fånga ögat. Eller plocka upp en accentfärg och använd den även i fogen. I färgväg finns allt från ljust rosa, orange, blått och rött.

FärgadFog

FärgadeFogar

Sammanfattningsvis kan sägas att ljust kakel i kombination med ljus fog gör att rummet upplevs som större och kan därför passa på mindre ytor, som till exempel i ett litet badrum. Kontraster mellan ljust kakel och mörk fog skapar istället en mer markerad yta som drar uppmärksamheten åt sig. Och till sist ett tips: tänk på att plattans storlek spelar stor roll för vilken effekt valet av fog får! Till exempel framhävs fogen mer ju mindre plattan är.

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s